Sedemdnevno povprečje okužb, kot tudi število hospitaliziranih se je znižalo pod mej, kjer se predvideva sproščanje omejitvenih ukrepov. Najprej je predvideno odpiranje vrtcev in osnovnih šol za prve tri razrede, sprostijo se lahko tudi nujne laboratorijske vaje za študente, odprejo se muzeji, galerije, pa tudi knjižnice.

Knjižnična izposoja se je v času prvega vala popolnoma ustavila, v drugem valu pa se je prilagodila. Tudi v mariborski knjižnici svoje delo konstantno spreminjajo na podlagi zapovedanih ukrepov.

Tako so zaradi ukinitve javnega prevoza svojim bralcem omogočila, da lahko izposojeno gradivo vrnejo kjerkoli v njihovih enotah.

V prvem valu, ko so bile enote popolnoma zaprte je množično narasla izposoja elektronskih knjig, v drugem valu pa je izposoja kombinirana,.

Epidemija pa je zamaknila tudi sredstva, namenjena nakupu knjig, ki so jih kljub že spomladi podpisanim pogodbam na račun prejeli šele jeseni.

Za dobro počutje vseh obiskovalcev in zaposlenih v knjižnicah, ki delujejo normalno, prosijo za upoštevanje navodil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Knjižnično gradivo lahko prevzamejo samo zdravi posamezniki, pri čakanju na gradivo pa naj upoštevajo predpisano varnostno razdaljo dveh metrov.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj