Cero Gajke: Sanacija ali širitev?

Pred dvema desetletjema je bil Center za odpadke v Gajkah pri Ptuju vzorčen slovenski model takratnega ravnanja z odpadki. Pred desetimi leti je še imel ambiciozne načrte za širitev. Leta 2016 so se pojavile pobude za širitev odlagališča, a do danes se razen na papirju, načrti še niso udejanjili.

Šele po vseh sodnih stopnjah je CERO Gajke dobil dovoljenje za širitev in obratovanje, a soglasja za to po več kot 5-letih čakanja še nimajo.

Odpadke so nekoč vozili v Gajke iz 18 občin in od okoli 80.000 prebivalcev. Tam so jih razvrstili, uporabne frakcije prodalo, ostanek pa naložili na večje tovornjake ter jih odpeljali na odlagališče v Celje. A sedaj so ostali sami, tako da je upravičenost investicije vprašljiva.
Tudi minister za okolje Andrej Vizjak je napovedal, da bodo pridobili vse potrebne informacije za morebitno sanacijo odlagališča, o širitvi pa za sedaj ne razmišljajo.

Na ravnem Ptujskem polju dobesedno pred mestnim pragom so CERO Gajke zgradili pred dvema desetletjema v časovni stiski, ko druge lokacije niso uspeli dobiti. Namesto, da bi vlagali v odlagališče, so veliko denarja porabili za odvoz odpadkov v Ormož, ker jih v Gajkah niso več smeli odlagati. Če bi bili državni mlini samo malo hitrejši pri soglasju in dovoljenju tega stroška tukajšnji prebivalci ne bi imeli.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj