spot_img

Cepljenje s cepivom Janssen samo na izrecno željo

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Posebna komisija, ki je preiskovala povezavo med cepljenjem in smrtjo 20-letne Katje, ki je septembra umrla po cepljenjem s cepivom Janssen, je ugotovila, da je bila smrt dekleta neposredna posledica cepljenja. Komisija je tudi ugotovila, da dekle pred cepljenjem ni imela nobenih bolezenskih stanj, ki bi lahko vplivale na potek težav po cepljenju.

Komisijo, ki je raziskovala smrt 20-letnice je sestavljalo pet članov in sicer treh zdravnikov klinikov, zdravnice farmakologinje in epidemiologa. Komisija je soglasno ugotovila, da je bila smrt posledica cepljenja s cepivom Janssen. Komisija je proučila vso zdravstveno dokumentacijo bolnice, vključno z dokumentacijo od trenutka, ko je bila sprejeta na ljubljansko nevrološko kliniko, kot tisto od njene osebne zdravnice.

Kljub ustreznemu zdravljenju na nevrološki kliniki je prišlo do tragičnega zapleta, zaradi katerega je dekle izgubilo življenje. V povzetku glavnih značilnosti cepiva Janssen je pogostost takšnega zapleta ocenjena na manj kot 1 na 10.000 primerov. V Sloveniji je sicer v obravnavi še nekaj primerov resnih neželjenih učinkov, doslej pa sta s cepljenjem gotovo povezani dve smrti.

Minister za zdravje Janez Poklukar je ob ugotovitvah komisije napovedal, da bo svetovalni komisiji za cepljenje predlagal, da se cepljenje s cepivom Janssen v Sloveniji ustavi. Ali bo podobna usoda doletela tudi cepivo proizvajalca AstraZeneca, je odvisno od stroke.

- Oglas - spot_img

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Zadnje novice

Kateri ukrepi so odpravljeni in kaj še ostaja v veljavi?

Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) obvešča, da se z današnjim dnem ukinjajo zaščitno in...

VAŠ GLAS

Boste zaradi podražitev prisiljeni v dodatno varčevanje?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img