spot_img

Cenejše položnice za odvoz blata?

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Župan Mestne občine Maribor Saša Arsenovič je pred 26. Redno sejo mestnega sveta zatrdil, da se bodo položnice pri odvajanju odpadnega blata pocenile za več kot 15%. V opozicijski Listi za pravičnost in razvoj pa opozarjajo, da se v študiji ravnanja z odpadnim blatom skrivajo številne anomalije. Ena izmed bolj perečih je ta, da predmetnega blata ni mogoče uporabiti za sosežig, namreč blato iz mariborske čistilne naprave znatno presega vsebovane vrednosti žvepla.

Glede na izjave mariborskega župana Arsenoviča o “pocenitvi položnic” vsled ravnanja z blatom iz mariborske CČN, so v LPR predstavili odkritja in stališče glede gradiva ki ga obravnava mestni svet v okviru 26. Redne seje MOM.

Ob tem se v LPR sprašujejo kako je Energetika Maribor sploh prišla do tega, da je približno polovica blata iz ČN stabiliziran odpadek in druga polovica “klasično” blato iz ČN? Ali je za polovico količine blata na lokaciji ČN bil postavljen kak predelovalni obrat za predelavo odpadkov, s katerim blato predelajo v stabiliziran odpadek?

Kot izhaja iz pooblaščene ocene odpadka, blato iz mariborske ČN ni primerno za sosežig, ker vsebuje preveč žvepla. Žveplo namreč pri sežiganju blata povzroča izpuste žveplovega dioksida, ki povzroča t.i. kisli dež, kratkoročno izpostavljanje žveplovem dioksidu pa povzroči težave astmatikom in ostalim rizičnim skupinam.

Na tem mestu se postavlja vprašanje, kako je mogoče, da študija o ravnanju z blatom niti ni pridobila teh informacij. Ob tem v LPR vodilni mestni oblasti očita brezbrižnost pri oceni osnovnih posledic za zdravje svojih najobčutljivejših prebivalcev.

- Oglas - spot_img

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Zadnje novice

Šoferji na ptujskem, pozor! Redarji bodo lovili prehitre.

Medobčinsko redarstvo bo med 24. januarjem in 3. februarjem 2022 izvajalo nadzor hitrosti na območju občin iz svoje krajevne...

VAŠ GLAS

Boste zaradi podražitev prisiljeni v dodatno varčevanje?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img