Cene stanovanj v tretjem četrtletju za odtenek dražje od drugega

0
35

Cene novih stanovanjskih nepremičnin, kamor statistiki štejejo nova stanovanja in nove družinske hiše, so se v tretjem četrtletju glede na prejšnjega v povprečju znižale za 4,4 odstotka. Cene novih stanovanj so padle za 4,5 odstotka, družinskih hiš pa za 3,1 odstotka.

Cene rabljenih stanovanjskih nepremičnin so medtem na četrtletni ravni v povprečju zrasle za 0,6 odstotka. Kot so pojasnili na statističnem uradu, so se zvišale samo cene rabljenih družinskih hiš, in sicer povprečno za 2,4 odstotka, cene rabljenih stanovanj pa so bile za 0,4 odstotka nižje.

Cene stanovanj v Mariboru

Cene rabljenih stanovanj v Mariboru so se po 2,7-odstotnem padcu v prejšnjem četrtletju v tretjem zvišale za 3,3 odstotka, medtem ko so se cene rabljenih stanovanj v preostali Sloveniji (brez mestnih občin Ljubljana in Maribor) in cene rabljenih stanovanj v Ljubljani znižale. V Ljubljani so se za 0,4 odstotka, drugod po državi pa za 1,2 odstotka.

Gradnja stanovanjske soseske pod Pekrsko gorco v Mariboru, investitor Stanovanjski sklad RS.

Skupna vrednost višja kot četrtletje prej

Skupna vrednost vseh prodanih stanovanjskih nepremičnin v Sloveniji je v tretjem četrtletju znašala 356 milijonov evrov, kar je za 126 milijonov evrov več kot v četrtletju prej. Statistiki razliko pripisujejo vplivu epidemije covida-19 na sklepanje poslov na slovenskem nepremičninskem trgu.

Število prodaj rabljenih stanovanjskih nepremičnin je bilo najvišje po zadnjem lanskem četrtletju, ko jih je bilo 3458. Tokrat so jih prodali 3364, njihova vrednost pa je skupaj znašala 336 milijonov evrov.

Padec prodaje stanovanj v prvem valu epidemije, ta delež je v drugem še višji.

Rabljenih stanovanj so prodali 1947, vrednost njihovih prodaj pa je znašala 196 milijonov evrov. Rabljenih družinskih hiš so prodali 1417 v skupni vrednosti 140 milijonov evrov. Je bilo pa v poletnih mesecih prodanih malo novih stanovanjskih nepremičnin, in sicer 93, so zapisali na statističnem uradu. Še vedno pa je bila številka višja kot v prvem in v drugem četrtletju, ko so jih prodali 76 oz. 55. Skupna vrednost njihovih prodaj je znašala 19 milijonov evrov.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here