Cena goriva ne bo pod evro

Regulirani ceni pogonskih goriv bosta po spremembi trošarin tudi ostali nespremenjeni. 95-oktanski bencin in dizelsko gorivo staneta na bencinskih servisih zunaj avtocest in hitrih cest po en evro za liter. Bencin je nazadnje manj kot en evro za liter stal v 14-dnevnem obdobju od 7. aprila 2009, ko je bil pri 0,996 evra za liter, dizelsko gorivo pa je točno en evro za liter stalo v 14-dnevnem obdobju po 1. marcu 2016, kažejo podatki gospodarskega ministrstva.

Časovno skladno z pojavom koronavirusa so globalno gledano cene goriv drastično padle, za kar obstaja en pomemben razlog.
Ceni obeh energentov na bencinskih servisih bodo ostali nespremenjeni. Cene goriv se večinoma razlikujejo v večini držav sveta.
Za prihodnost je cene goriv težko napovedovati, vendar po takšni ceni naftni derivati v kratkem zagotovo ne bodo več na voljo.

Naftni trgovci cene na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah torej določajo sami. Drugod po državi pa so cene 95-oktanskega bencina in dizla regulirane. Določajo pa se v skladu z uredbo o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov na vsakih 14 dni, po metodologiji, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja dolar-evro.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj