Če radi zajtrkujete zamrznjene rogljičke, bi to nujno morali vedeti

Na Zvezi potrošnikov Slovenije so preverili ponudbo zamrznjenih rogljičkov z mareličnim nadevom in maslenih rogljičkov za dopeko, ki jih v dobrih 30 minutah spečemo v domači pečici, ponujajo pa jih vsi večji trgovci.

Med izdelki so velike razlike v recepturi, največje razlike so v številu aditivov, ki se gibljejo od enega pa vse do 13. Velike razlike pa so tudi v vsebnosti masla. Pogled na cene maslenih rogljičkov razkrije, da višja je cena, več masla vsebujejo. Za kilogram zamrznjenih maslenih rogljičkov za dopeko so odšteli med 4,15 in 8,31 evri, za kilogram zamrznjenih rogljičkov z mareličnim nadevom za dopeko pa med 3,69 in 5,55 evri.

Seznam sestavin dolg tudi deset vrstic

»Pogled na seznam sestavin nas lahko odvrne od nakupa izdelka, saj se osnovne surovine za pripravo testa, kot so moka, maščoba, voda, sol, jajca in kvas kar porazgubijo v nepregledni vrsti aditivov in drugih sestavin, ki jih proizvajalci dodajajo za izboljšanje arome, teksture in lažjo proizvodnjo izdelka,« opozarja Anja Bolha iz Zveze potrošnikov Slovenije in dodaja: »Le dva izmed pregledanih izdelkov sta poleg osnovnih surovin vsebovala le askorbinsko kislino in encime, zato sta glede na seznam sestavin zagotovo najboljša izbira.« Delež mareličnega nadeva se giblje od 10 do 14 odstotkov glede na celotno maso izdelka. Večina nadevov vsebuje 30 odstotkov marelic, preostale sestavine so sladkor, škrob, želirna sredstva, aroma in različni aditivi.

Velika vsebnost maščobe

»Tisti z nadevom je vsebujejo od 15 do 20 gramov na 100 gramov, masleni pa od 19 do 28 gramov na 100 gramov. Glavni sestavini za pripravo testa sta namreč moka in maščoba, proizvajalci pa uporabljajo večinoma nasičeno maščobo – margarino iz palmove maščobe in repičnega olja, pri maslenih tudi maslo,« je povzela ugotovitve tržnega pregleda Anja Bolha. Prav vsem pregledanim vzorcem za vsebnost maščobe in nasičenih maščobnih kislih zasveti rdeča luč na prehranskem semaforju. Za vsebnost sladkorja večini zasveti oranžna.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj