V prostorih Tehniških fakultet Univerze v Mariboru je danes potekala predstavitev razstave z naslovom Čar lesa. Na srečanju so sodelovali mariborski župan Saša Arsenovič, državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje Mitja Slavinec, dekan Fakultete za kemijo Zdravko Kravanja ter organizator razstave Čar lesa Franc Pohleven. Vsi sodelujoči so bili enotnega mnenja, da bo lesna industrija v prihodnje pomembno vplivala na slovensko gospodarstvo, tako na lokalni, kot tudi državni ravni.

Slovenija se je tujim partnerjem vedno znova začela predstavljati kot država z zelenim, ustvarjalnim in pametnim gospodarstvom. Zeleno komponento podpira podatek, da je Slovenija tretja najbolj gozdnata država v EU, pri nas na leto priraste več kot devet milijonov kubičnih metrov lesa.

Vlada si je po besedah državnega sekretarja na ministrstvu za izobraževanje Mitje Slavinca zadala pomemben cilj v akcijskem načrtu za povečanje konkurenčnosti naše gozdno-lesne verige v smeri višje dodane vrednosti. Poudaril pa je tudi pomen ozaveščanja pomena lesa med mladimi.

S podporo lesni industriji bodo na ministrstvu nadaljevali, načrtujejo namreč objavo novih javnih razpisov, v okviru katerih bo 10 milijonov evrov namenjenih za razvoj lesarstva na področju polproizvodov, skoraj 12 milijonov evrov pa za razvoj novih produktov v lesarstvu.

Danes les sicer še vedno predstavlja premalo izkoriščeno možnost za obnovitev nekdanjih potencialov naše lesne industrije in njeno preusmeritev v proizvodnjo lesnih izdelkov z najvišjo dodatno vrednostjo, a gredo stvari na bolje.

Pomemben razvojni ukrep pa predstavljajo tudi strateško razvojna inovacijska partnerstva, kot na primer Partnerstvo za Pohorje.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj