Čakalne vrste za zobozdravnika bodo še daljše kot pred ukrepi

Vlada je v petek z odlokom dovolila, da se od sobote naprej lahko izvajajo vse zdravstvene in zobozdravstvene storitve, ki pa morajo potekati pod strogo določenimi pogoji in po protokolih za varno delo in preprečevanje širjenja virusa. Nujne zobozdravstvene točke so tako še naprej namenjene bolnikom s covidom-19, v druge ambulante in zdravstvene institucije pa lahko vstopajo le zdrave in naročene osebe. Delo bo praktično potekalo tako kot do zdaj, osebno naročanje ne bo mogoče, s triažo bodo zdravniki individualno odločali, kdo bo prednostno obravnavan.

Za zobozdravstvo navodila predpisujejo vodoodbojne plašče, kape, obrazne maske in vizirje, vsi te opreme še ne bodo imeli. Dodaten problem je tudi cena opreme, saj bi za 25 ambulant morali samo za plašče za mesec dni odšteti 40 tisoč evrov. Ambulante bodo morale skladno z navodili, ki jih je pripravila Zdravniška zbornica Slovenije, pri vseh bolnikih dan pred pregledom preveriti njihovo zdravstveno stanje, jih obvestiti, v katerih primerih ne smejo obiskati ambulante, in jih seznaniti z ukrepi za preprečevanje širjenja okužb. Čakalnice bodo morale biti fizično zaprte ali zaklenjene, vstop vanje pa bo dovoljen le naročenim osebam.

Z otroki oz. mladostniki lahko pride en zdrav spremljevalec. V čakalnici bo lahko prisotno le minimalno število bolnikov oz. eden na ordinacijo, vsi pa bodo morali biti medsebojno oddaljeni najmanj meter in pol. Bolniki in njihovi morebitni spremljevalci si bodo morali pred vstopom v čakalnico nadeti masko in si razkužiti roke, pri čemer bo razkužilnik na voljo na ustreznem mestu. Iz čakalnice bodo morali pristojni vnaprej odstraniti revije, igrače, okraske ali druge nenujne predmete, ki bi lahko predstavljali vir prenosa okužbe. Zdravstveno osebje bo moralo po obravnavi vsakega bolnika prostore očistiti, razkužiti in prezračiti za najmanj deset minut, zamenjati bo moralo tudi osebno varovalno opremo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj