spot_img

Buditelj pozabljene preteklosti

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Martin Klinc se v svoji konservatorsko-restavratorski delavnici posveča predvsem restavriranju umetniških predmetov, oltarjev in kipov, tudi muzejsko pohištvo se pogosto znajde v njegovih rokah, pa je tako restavriral pohištvo iz rezidence na Brdu. A vse se je začelo z mizarstvom. Sam se pri svojem delu najraje odločam za tradicionalne pristope in materiale.

Svojih storitev ne oglašuje, ampak ga stranke poiščejo same. In čeprav gre za eksotičen poklic je konkurence veliko. A umetniških in kulturno zaščitenih predmetov ne more restavrirati vsak.

Danes na Višji strokovni šoli za les in oblikovanje Lesarske šole Maribor svoje znanje deli z mladimi, ki jih restavratorstvo zelo zanima. Trenutno se ukvarja z obnovo glavnega oltarja iz župnijske cerkve Svetega Mihaela v Črešnjevcu pri Slovenski Bistrici.

Ključno pri restavriranju sakralnih predmetov je sodelovanje z zavodom za kulturno dediščino. Vsak poseg v predmet, ki ima zgodovinsko in materialno vrednost, zahteva že v osnovi veliko mero pozornosti in natančnosti, še posebej pa poznavanje materialov in postopkov, ki so bili uporabljeni v preteklosti in tistih, ki se uporabljajo danes.

- Oglas - spot_img

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas - spot_img

Zadnje novice

Še pomnite? 12 mariborskih izdelkov, ki smo jih poznali vsi!

Zgodba o mariborski industriji se je začela pisati v času druge industrijske revolucije, ko so industrijski obrati skoraj v...

VAŠ GLAS

Pogoj PCT se mi zdi...

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img