Brez perspektive ne bo kadra

Kmetijske organizacije skrbi vedno večji upad zanimanja za kmetijski poklic, zaradi česar lahko pride do velikih problemov čez kakih deset ali petnajst let, če se razmere ne bodo spremenile. Poklic kmetovalca nima veljave, pa tudi vse manj profitabilen postaja.

Eden od osnovnih pogojev je, da poklic kmetovalca spet postane cenjen. Ljudje izgubljajo voljo do kmetovanja, mladi pa v tej dejavnosti ne vidijo priložnosti in prihodnosti.
Slovensko kmetijstvo je zaradi majhnosti trga specifično. Manevrskega prostora za višanje odkupnih cen skoraj ni. A tudi kmetje visokih stroškov surovin in materiala ne zmorejo več plačevati. Kmetije so premajhne, stroški vzdrževanja in kmetovanja pa vedno višji, zato v zbornici opozarjajo, da je nujno potrebno spremeniti ekonomijo obsega.

Tako vprašanje kaj smo pripravljeni narediti, da bi se vpis na kmetijske šole povečal, da bi mladi ostajali na kmetijah, jih dobro vodili, se samozaposlili, poskrbeli tudi za druge družinske člane in ohranjali našo lepo kulturno krajino, ostaja. Če bodo predolgo iskali odgovor nanj pa bo tudi za prihodnost slovenskega kmetijstva prepozno.

video novice

00:04:55
00:04:53
00:04:14

Kako vrtove pripraviti na jesen

00:04:14
spot_img

Še več branja...

PODOBNI ČLANKI

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj