Borut Pahor ob 30 letnici pomilostitve razmišlja o izpustitvi starejših bolehnih zapornikov

0
34
Predsednik Republike Slovenije, Borut Pahor (VIr foto: uraden Twitter profil)

Zamisel predsednika republike Boruta Pahorja je ob prihajajoči 30. obletnici samostojne države, pomilostitev starejših bolehnih zapornikov. Zato je ministrico za pravosodje Lilijano Kozlovič pozval naj mu posreduje podatek, kolikšno je število obsojencev iz zdravstvenih razlogov.

Predsednik republike je Kozlovičevo obenem zaprosil za razmislek, ali bi bilo mogoče za bolehne obsojence sprožiti postopek za pomilostitev po uradni dolžnosti. Začetek tega postopka je namreč v pristojnosti ministrice.

Ministrica za pravosodje RS, Lilijana Kozlovič, (Foto: Gov.si)

Ministrstvo predlogu ne nasprotuje, a opozarja na nevarnosti

Kozlovičeva pri tem Pahorjevemu predlogu sicer ne nasprotuje, a opozarja, da naj bi bilo med starejšimi in bolehnimi zaporniki precej takšnih, ki prestajajo daljše zaporne kazni zaradi kaznivih dejanj zoper življenje in telo ter zoper spolno nedotakljivost. Pravosodno ministrstvo je tako naklonjeno predsednikovi ideji, a ob predpostavki, da se pri posamezniku skrbno preuči in upošteva težo kaznivega dejanja in druge relevantne okoliščine, če se na primer obtoženec lahko vrne v primerno socialno okolje.

Zakonodaja omogoča tudi postopek množične pomilostitve

Institut pomilostitve je sicer namenjen posameznim obsojencem, a je teh seveda lahko tudi več. Zakonodaja sicer pozna tudi postopek množične pomilostitve, amnestije, ki pa jo mora sprejeti državni zbor v obliki zakona. Ministrica za pravosodje v tem pogledu nima posebnih pooblastil, je pa članica vlade, ki lahko zakone predlaga. Z zakonom lahko poslanci nato določijo, katere skupine zapornikov bodo izpustili na prostost.

Veliko zapornikov je obsjoneih zaradi težjih kaznivih dejanj.

Pahor pri pomilostitvah precej zadržan

Aktualni predsednik Borut Pahor je sicer med vsemi dosedanji šefi države glede pomilostitev najbolj zadržan. Po podatkih Dnevnika je doslej ugodil šestim prošnjam za pomilostitev.

Tarča kritik je bil Pahor  zaradi svoje odločitve v letu 2013, da ne ugodi prošnji za pomilostitev zdravnice Nade Cesarec, ki je bila obsojena zaradi opustitve zdravniške pomoči. Zaradi te odločitve je tedaj komisijo za pomilostitve pri predsedniku republike zapustila nekdanja varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek-Travnik.

Danilo Türk se je za pomilostitev odločil v 19 primerih, Janez Drnovšek pa je v svojem mandatu pomilostil 99 ljudi. Največ obsojencev je pomilostil prvi predsednik Milan Kučan, ki je bil na čelu države dva mandata. V tem času je pomilostil 200 obsojencev, še piše Dnevnik.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here