V dobrem tednu se je število ljudi, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje zaradi covida-19, podvojilo. Če je še 20. oktobra potrebovalo bolnišnično oskrbo 313, je danes to število naraslo že na več kot 700 pacientov. In, ker pacienti takšno oskrbo potrebujejo več dni, zato v bolnišnicah že primanjkuje postelj. V Univerzitetnem kliničnem centru Maribor trenutno poteka priprava prostorov v 1. etaži Klinike za ginekologijo kjer pripravljajo dodatnih 40 do 45 postelj.

V teku so tudi že postopki za 4. oddelek za covid pozitivne paciente, ki ga bodo uredili na Pljučnem oddelku na Slivniškem Pohorju. V mariborskem kliničnem centru se s prostorsko stisko zaenkrat še ne soočajo, prav tako pa zaenkrat tudi na Ptuju prostorskih težav še ne zaznavajo.

Vodja intenzivnega covid oddelka v mariborskem kliničnem centru je opozorila, da je trenutno ozko grlo oprema. Na voljo imajo namreč le 5 ventilatorjev, nimajo pa prefuzorjev ter črpalk. So pa v preteklih dneh uspeli zagotoviti monitorje za nadzor življenjskih funkcij.

Vsem slovenskim bolnišnicam, ki skrbijo za covid paciente, teh je trenutno 15 pa je skupno, da se soočajo s težavami pomanjkanja zaposlenih. Zato sta se tudi obe podravski covid bolnišnici obrnili na koncesionarje in njihove zaposlene, upokojene medicinske sestre, dijake in študente.

Po projekciji Institutu Jožef Stefan naj bi število hospitaliziranih počasi upadalo po 4. novembru, na intenzivni negi bi počasen upad beležili po 10. novembru, če bodo ukrepi za omejevanje širjenja novega koronavirusa s 16. oktobra delno učinkovali, ukrepi z 20. oktobra pa polno in bodo uspeli zaustaviti širjenje epidemije.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj