Boljše prakse sirarstva za varne in konkurenčne izdelke

Vse več kmetij se odloča, da osnovni prireji mleka dodajo še najrazličnejše mlečne izdelke. Ob neprimernem rokovanju in neupoštevanju higienskih zahtev v vseh fazah proizvodnje in predelave lahko mleko postane vir zdravstvenih tveganj, zato je izpopolnjevanje znanj ključnega pomena. V želji, da bi izboljšali prakse in procese na področju sirarstva so se v kmetijsko gozdarskem zavodu lotili posebnega projekta.

Predelava mleka je ena od možnosti za dopolnilno dejavnost na kmetiji. Veliko kmetij se ukvarja z rejo krav molznic, ovc ali koz. Dodana vrednost mleku je predelava doma pridelanega mleka v različne mlečne izdelke, kar privede do povečanega dohodka na kmetiji. V želji bo izboljšanju prakse in procesov na področju sirarstva so se na kmetijsko gozdarskem zavodu Ptuj lotili posebnega projekta.

Tekom predelave se kmetije srečujejo s problemi vezanimi na vsebnost nezaželenih mikroorganizmov v mleku in mlečnih izdelkih, neprilagojenim krmnim obrokom za molzne živali, kot tudi slabim poznavanjem tehnologij predelave in smernic dobre higienske prakse.

Projekt za izboljšanje prakse in procesov na področju sirarstva se zaključi v začetku decembra, a znanje in izkušnje bodo še naprej delili na delavnicah. Sicer pa se na ptujskem kmetijsko gozdarskem zavodu želijo lokalne produkte domačih kmetij približati potrošnikom.

Na Ptuju vsako leto v okviru Festivala Dobrote slovenskih kmetij prirejajo praznik slovenskega podeželja in slovenske hrane. Da bi lahko potrošniki po celotni Sloveniji našli kvalitetne lokalne izdelke so vzpostavili spletno stran, ki zajema več kot 100 ponudnikov po celi Sloveniji. Podrobnosti o poteku projekta in o izkušnjah udeležencev pa si podrobneje oglejte v današnji oddaji Bogastvo zemlje.

video novice

00:03:42
00:02:58
00:04:09
00:03:32

Dan, ko mošt postane vino

spot_img

Še več branja...

PODOBNI ČLANKI

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj