Bodo v Radencih zaradi Titove ceste ostali brez župana?

Po odmevni odločitvi Ustavnega sodišča, da do končne odločitve zadrži poimenovanje Titova cesta, je župan Radencev Roman Leljak dejal, da bo preimenovanje odpravil in predlagal referendum, ker naj bi to bilo tudi finančno najbolj racionalno in pravično do občanov Radencev.

Ustavno sodišče je zadržalo izvrševanje spremenjenega občinskega odloka o imenovanju ulic, trgov in naselij v Radencih do končne odločitve glede pobude o referendumu, na katerem bi v tem zdraviliškem kraju odločali o preimenovanju Titove ceste v Cesto osamosvojitve Slovenije.

Podpisniki peticije proti preimenovanju so že maja predalgali referendum, a ga je župan Leljak vztrajno zavračal. Ko sta upravno in ustavno sodišče pritrdili podpisnikom peticije, pa je referendum predlagal sam. Franc Vukajč, prvi podpisnik pobude, je potrdil, da sta tako upravno kot ustavno sodišče potrdila njihovim nameram, da Titova cesta v Radencih ostane Titova.

Podpisniki peticije so prepričani, da gre za ideološko kaprico zdajšnjega župana. Leljak vztraja, da se bo ustavno sodišče moralo izjasniti glede ustavnosti referenduma. Če slednjega bodo izpeljali in bodo občani Radenc potrdili, da ime Titova cesta ostane, pa napoveduje nepreklicen odstop.

Kako se bo saga okoli preimenovanja ulice končala bomo videli oktobra, ko bodo poleg imena ceste na posvetovalnem referendumu odločali še o volilnem sistemu v občini kot tudi o tem, ali naj občina ostane izvajalec gospodarske javne službe oskrbe s pitno vodo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

00:03:28

Mladi robotiki zbirajo denar za svetovno prvenstvo

Učencem osnovne šole Breg je uspel velik domet. Po sodelovanju na številnih tekmovanjih po Evropi in doma, bi želeli na svetovno prvenstvo v Združene...

Več podobnih novic

Skip to content