spot_img

Bodo kmetje oproščeni plačevanja trošarine?

V zadnjem tednu

Vlada namenja več kot dva milijona evrov zaradi visokih cen energentov, ki se porabijo za kmetijsko mehanizacijo, 15 milijonov evrov za primarno kmetijsko proizvodnjo zaradi visokih cen reprodukcijskega materiala ter 6.000 evrov za pomoč ribičem.

Predstavniki kmetov pozdravlja potezo vlade, ki bo s spremembo zakonodaje omogočila nižje trošarine za kmetijsko mehanizacijo, hkrati pa bo ukrep debirokratizirala. Zbornica dodatno predlaga, da se iz plačevanja trošarine izvzame tudi dvoriščna mehanizacija in da se zaradi ekstremnih pritiskov na cene kmete popolnoma oprosti plačevanja trošarine.

V javni obravnavi je Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o trošarinah, ki bo omogočil nakup davčno označenega goriva za pogon kmetijske in gozdarske mehanizacije. Kmetje bodo s tem dobili cenejšo nafto.

KGZS še posebej pozdravlja debirokratizacijo znižanja trošarin. V praksi bo zadeva potekala tako, da bodo vsi kmetje (ki bodo izpolnjevali pogoje) od Finančne uprave Republike Slovenije (FURS) dobili enolično identifikacijsko oznako (šifro), na podlagi katere bodo lahko kupili gorivo po znižani trošarini. Trgovec z gorivom za kmetijstvo pa bo moral zagotoviti tehnične pogoje za evidentiranje količin nabavljenega goriva v informacijskem sistemu davčnega organa.

KGZS bo v okviru javne razprave predlagala še povračilo trošarine za dvoriščno mehanizacijo in popolno oprostitev trošarine za kmete. Predlog zakona namreč predvideva, da bi bili kmetje v prvem polletju po uveljavitvi zakona popolnoma oproščeni trošarine, v nadaljnjem obdobju pa bi bila oprostitev trošarine le 70 %. KGZS meni, da bi morala biti 100 % izvzetost od plačevanja trošarine za kmete stalna.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

Dizelsko gorivo in kurilno olje 8 centov cenejša

Najvišji dovoljeni drobnoprodajni ceni dizla in 95-oktanskega neosvinčenega motornega bencina (NMB-95) izven avtocestnega križa bosta v naslednjem 14-dnevnem obdobju,...

VAŠ GLAS

Kako boste ogrevali to kurilno sezono?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img
Content | Menu | Access panel