Bo vlada padla?

0
35

Skupina 42 poslancev je v Državni zbor vložila predlog konstruktivne nezaupnice s kandidatom za novega predsednika vlade Karlom Erjavcem. Podpise pod predlog so prispevale poslanske skupine LMŠ, SD, Levica in SAB ter trije poslanci DeSUS. Premier Janez Janša je vložitev konstruktivne nezaupnice ocenil kot pobalinsko nagajanje.

Karl Erjavec je prepričan, da lahko konstruktivna nezaupnica uspe. Kot je poudaril po vložitvi predloga, je treba preprečiti kršenje temeljnih pravnih načel, kot so vpletanje v pravosodje, preprečevanje svobode medijev, posege v policijo in državno tožilstvo. Ocenil je tudi, da je bila vlada neuspešna v boju z epidemijo covida-19. Premier Janez Janša je nezaupnico ocenil kot patetičen izliv ideološkega sovraštva do drugače mislečih.

Erjavec sicer verjame, da ima trenutno 42 podpisov “in kakšen glas več” ter da je lahko na tajnem glasovanju rezultat bistveno drugačen, a Janša je prepričan, da jim ne bo uspelo.
Stranke KUL in Erjavec namreč računajo tudi na kakšen poslanski glas SMC, čeprav je svet stranke odločil, da Erjavca ne bodo podprli. Za izvolitev novega predsednika vlade je potrebnih najmanj 46 poslanskih glasov.

Tudi v Novi Sloveniji so prepričani, da koaliciji ustavnega loka in Karlu Erjavcu ne bo uspelo.

Tajno glasovanje o predlogu konstruktivne nezaupnice bo tako potekalo na izredni seji DZ . Izvedba seje je še vprašljiva, saj je bilo kar nekaj poslancev v stiku z direktorjem SOVE Janezom Stuškom, ki je bil kasneje okužen s koronavirusom. Predsednik državnega zbora Igor Zorčič verjame, da to ne bo vplivalo na izvedbo za sredo predvidene seje DZ, na kateri bi glasovali o konstruktivni nezaupnici vladi Janeza Janše. Poslance, ki so imeli tvegan stik, pa naj bi pred sejo testirali.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here