Bo v Sloveniji vse manj domače zelenjave?

Na območju Slovenskih goric razvojna agencija organizira izobraževalne delavnice za potencialne tržne pridelovalce zelenjave. Spodbujanje razvoja tega sektorja je več kot potrebno, saj smo v Sloveniji izredno šibki pri samooskrbi z zelenjavo. A problem so ekstremne podražitve gnojil in repromateriala, ki nakazujejo, da bomo v prihodnje uživali manj lokalne zelenjave, pa še ta ne bo kvalitetna kot je bila do sedaj.

Izobraževalne vsebine so namenjene pridelovalcem zelenjave, tistim, ki želijo začeti, tistim, ki že pridelujejo zelenjavo in tistim, ki bi želeli konvencionalno pridelavo nadgraditi z ekološko pridelavo ter se usposobiti za pridelavo in trženje.

Delavnice so zasnovane tako, da bodo vsebine pokrile večino znanja, ki se zahteva v katalogu znanj za pridobitev nacionalne poklicne kvalifikacije (NPK). Prva delavnica je potekala že v ponedeljek in odziv je bil izjemen. A letošnje leto napovedujejo številne delavnice za dvig ravni znanja o zelenjadarstvu.

V ključnem dokumentu kmetijskem politike je samooskrba s hrano zapisana kot prioriteta, a pri zelenjavi smo slabo samooskrbni, kar pripisujejo nepovezanosti kmetij. Veliko strahu je tudi okrog slabih vzpodbud. In kaj se jim obeta z novo skupno kmetijsko politiko?

Tudi podražitve gnojil in repromateriala ter ekstremne cene energentov na zelenjadarstvo ne vplivajo najbolje. Po podatkih Statističnega urada smo že v letu 2019 uvozili slabih 9 tisoč ton solate, od tega kar 80 % iz Italije, od koder je velik del uvožene zelenjave, na primer skoraj ves uvožen radič, 92 % špinače, 87 % zelene, 65 % fižola in prav toliko uvoženih jajčevcev.

Prave posledice pa se bodo po mnenju strokovnjakinje za zelenjadarstvo uvidele šele čez leto dni, ko bomo občutili upad števila pridelovalcev.
Kmetijsko gozdarska zbornica v luči premajhne samooskrbe z zelenjavo predlaga več ukrepov za razvoj zelenjadarstva. Za povečanje pridelave zelenjave in učinkovitejšo prodajo bo treba bolje organizirati odkup in s tem okrepiti položaj kmetovalcev.

video novice

00:04:10

Nov vinski dragulj na Meranovem

00:04:44
00:03:54

Slovenski mlekarji v težavah

00:03:37

SKP preboj ali pesek v oči?

spot_img

Še več branja...

PODOBNI ČLANKI

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj