spot_img

Bo v Sloveniji vse manj domače zelenjave?

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Na območju Slovenskih goric razvojna agencija organizira izobraževalne delavnice za potencialne tržne pridelovalce zelenjave. Spodbujanje razvoja tega sektorja je več kot potrebno, saj smo v Sloveniji izredno šibki pri samooskrbi z zelenjavo. A problem so ekstremne podražitve gnojil in repromateriala, ki nakazujejo, da bomo v prihodnje uživali manj lokalne zelenjave, pa še ta ne bo kvalitetna kot je bila do sedaj.

Izobraževalne vsebine so namenjene pridelovalcem zelenjave, tistim, ki želijo začeti, tistim, ki že pridelujejo zelenjavo in tistim, ki bi želeli konvencionalno pridelavo nadgraditi z ekološko pridelavo ter se usposobiti za pridelavo in trženje.

Delavnice so zasnovane tako, da bodo vsebine pokrile večino znanja, ki se zahteva v katalogu znanj za pridobitev nacionalne poklicne kvalifikacije (NPK). Prva delavnica je potekala že v ponedeljek in odziv je bil izjemen. A letošnje leto napovedujejo številne delavnice za dvig ravni znanja o zelenjadarstvu.

V ključnem dokumentu kmetijskem politike je samooskrba s hrano zapisana kot prioriteta, a pri zelenjavi smo slabo samooskrbni, kar pripisujejo nepovezanosti kmetij. Veliko strahu je tudi okrog slabih vzpodbud. In kaj se jim obeta z novo skupno kmetijsko politiko?

Tudi podražitve gnojil in repromateriala ter ekstremne cene energentov na zelenjadarstvo ne vplivajo najbolje. Po podatkih Statističnega urada smo že v letu 2019 uvozili slabih 9 tisoč ton solate, od tega kar 80 % iz Italije, od koder je velik del uvožene zelenjave, na primer skoraj ves uvožen radič, 92 % špinače, 87 % zelene, 65 % fižola in prav toliko uvoženih jajčevcev.

Prave posledice pa se bodo po mnenju strokovnjakinje za zelenjadarstvo uvidele šele čez leto dni, ko bomo občutili upad števila pridelovalcev.
Kmetijsko gozdarska zbornica v luči premajhne samooskrbe z zelenjavo predlaga več ukrepov za razvoj zelenjadarstva. Za povečanje pridelave zelenjave in učinkovitejšo prodajo bo treba bolje organizirati odkup in s tem okrepiti položaj kmetovalcev.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

Mariborski turizem se po dveh letih vnovič prebuja

Na Štajerskem so turistične številke letos boljše od lanskih in se bližajo tistim iz predkoronskega leta 2019. V Mariboru...

VAŠ GLAS

Kje boste letos dopustovali?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img