spot_img

Bo omikron kljub blažjem poteku napolnil bolnišnice?

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

V Sloveniji trenutno beležimo preko 96.000 aktivnih primerov obolelih s covidom 19. V četrtek so po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) ob 14.714 PCR-testih potrdili 9858 okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih testov je bil 67-odstoten. Kljub nekoliko blažjemu poteku covida-19 pri večini okuženih s koronavirusno različico omikron, lahko zaradi izjemnega porasta števila okužb v prihodnjih tednih pride do povečanja števila covidnih bolnikov.

Številne spremembe, ki jih zaradi izrednih epidemioloških razmer, spreminja strokovna skupina povzročajo zmedo med številnimi posamezniki. Zato jre na današnji novinarski konferenci vodja svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar je pojasnila razliko med karanteno in izolacijo.

Če ljudje, ki so v karanteni, zbolijo, preidejo iz karantene v izolacijo. Kot začetek izolacije se pri osebi, ki nima simptomov okužbe, šteje dan, ko prejme pozitiven izvid PCR testiranja. S ponedeljkom bodo izolacijo lahko krajšali tudi tisti, ki bodo pozitivne izvide PCR testiranj prejeli v tem tednu.

Pritiski na bolnišnice so v tokratnem valu nekoliko manjši, vendar pa je med hospitaliziranimi veliko kroničnih bolnikov, ki se jim kronične bolezni zaradi okužbe s covidom-19 lahko poslabšajo.Izpostavila je, da zaradi visokega števila okuženih ljudi lahko še vedno pride do povečanega pritiska na bolnišnice in posledično do zasedenosti postelj v intenzivnih enotah.

Vendar pa skrajševanje časa izolacije ne bo možno za ljudi, ki sodijo v skupino imunsko kompromitiranih bolnikov, in za osebe, ki imajo težji potek bolezni, ki zahteva hospitalizacijo. Da bo skrajševanje izolacije čim bolj varno, morata biti izpolnjena dva pogoja in en pomemben zahtevek, in sicer 24 ur pred zaključkom izolacije mora biti oseba brez in brez drugih pomembnih težav. Pa tudi oseba sedmi dan po napotitvi v izolacijo pri pooblaščenem izvajalcu opravi hitri anitgenski test, izvid pa je negativen.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

WHO: V vsaj 12 državah potrjenih več kot 80 primerov opičjih koz

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je v petek sporočila, da je bilo doslej v vsaj 12 državah potrjenih več kot...

VAŠ GLAS

Kako se boste prilagodili novim cenam goriva?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img