spot_img

Bo naslednje leto več denarja za občine?

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Lokalna samouprava bo prihodnje leto iz državnega proračuna predvidoma deležna več sredstev, kot je bilo določeno doslej, pa tudi več, kot določa zakon o financiranju občin. Dopolnilo s takšno vsebino so za obravnavo na današnji seji odbora DZ za finance vložile koalicijske poslanske skupine, podpira pa ga tudi vlada.

Odbor za finance ima na dnevnem redu predlog sprememb proračuna za leto 2022. Z njimi se za prihodnje leto načrtovani odhodki zvišujejo za dobro desetino, kar vlada pojasnjuje z dejstvom, da smo še vedno v fazi okrevanja in odpravljanja posledic epidemije covida-19.

“Proračunska politika se je prilagodila novonastalim razmeram, in sicer tako, da proračun zagotavlja sredstva za financiranje zaščite zdravja prebivalstva, hkrati pa omogoča ustrezne pogoje gospodarstvu, da se ohranjajo delovna mesta,” je o predlaganih spremembah poslancem pojasnil finančni minister Andrej Šircelj.

Po napovedih ministra za finance Andreja Širclja, naj bi se javni dolg zmanjšal. Foto: Twitter Vlada RS

Poudaril je, da se bo proračunski primanjkljaj zniževal. Ob 13,94 milijarde evrov načrtovanih izdatkov naj bi se prihodnje leto v državno blagajno steklo 11,47 milijarde evrov. To pomeni 2,47 milijarde evrov primanjkljaja oz. 4,6 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP). “Pomembno je, da se primanjkljaj znižuje in se bo zniževal tudi v letu 2023,” je dejal.

Zniževal se bo tudi dolg države. Ta je za leto 2022 načrtovan v višini 77,5 odstotka BDP, kar pomeni eno odstotno točko manj kot letos.

Več investicij za zdravstvo

Šircelj je izpostavil investicijsko naravnanost predloga proračuna za leto 2022, še posebej v zdravstvo. Omenil je tudi načrtovana vlaganja v infrastrukturo, projekte s področja podnebnih sprememb in zaščite starostnikov, pa tudi v vrtce, šole, kulturo ter vojsko.

“Po dolgih letih se je vlada odločila, da se investira v zdravstvo, v proračunih prejšnjih vlad te investicijske spodbude ni bilo,” je dejal.

Vlada je dopolnilo podprla na petkovi dopisni seji, predsednik državnega sveta Alojz Kovšča pa je danes dejal, da ima bistveno večje razumevanje za delovanje slovenskih občin in njihovo financiranje kot pretekle vlade. “Predloženi proračun priča o koreniti spremembi odnosa vlade do financiranja lokalne samouprave, ne le v smislu določitve povprečnine, pač pa tudi načrtovanja razvojnih nalog in investicijskih aktivnosti,” je dejal.

- Oglas - spot_img

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Zadnje novice

Šoferji na ptujskem, pozor! Redarji bodo lovili prehitre.

Medobčinsko redarstvo bo med 24. januarjem in 3. februarjem 2022 izvajalo nadzor hitrosti na območju občin iz svoje krajevne...

VAŠ GLAS

Boste zaradi podražitev prisiljeni v dodatno varčevanje?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img