Bo Covid 19 postal sezonska bolezen

Svetovni zemljevid pandemije z novim koronavirusom kaže, da se je število okuženih presegli 2 milijona, življenje je izgubilo več kot 134.000 bolnikov s COVID-19, ozdravelih pa je že več kot 515.000.

Največje žarišče pandemije še naprej ostajajo Združene države Amerike, tam se je po uradnih podatkih okužilo več kot 644.000 ljudi. Število dnevno na novo odkritih primerov okužbe je včeraj ponovno naraslo v Španiji in Nemčiji, v Italiji in Franciji pa zadnje dni beležijo upad na novo odkritih primerov. V Združenem kraljestvu se število okuženih približuje številki 100.000, iz Irana pa poročajo o vsakodnevnem upadu števila primerov na novo okuženih. V Turčiji so doslej potrdili že skoraj 70.000 okužb z novim koronavirusom. V Belgiji so včeraj potrdili največje število dnevnih okužb od začetka pandemije.

Potem ko je ameriški predsednik napovedal, da ZDA ne bodo več financirale Svetovne zdravstvene organizacije, češ da je kriva za širjenje epidemije novega koronavirusa v ZDA, je generalni sekretar Združenih narodov poudaril, da zdaj ni čas za zmanjšanje financiranja operacij WHO ali katerekoli druge humanitarne organizacije, ki se bori proti novemu koronavirusu, temveč je čas za enotnost in solidarnost.

Nemčija namerava ukrep glede omejevanja stikov, ki so ga sprejeli za zajezitev koronavirusa, podaljšati do 3. maja, šole pa bi se spet odprle 4. maja. Že pred 3. majem bodo odprli trgovine s površinami do 800 kvadratnih metrov, nadzor na nemških mejah podaljšali za 20 dni do najmanj 4. maja. V Franciji se je prvič od začetka epidemije zmanjšalo skupno število okuženih z novim koronavirusom, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje. Zmanjševanje števila bolnikov na intenzivni negi v Franciji medtem opažajo že teden dni. Belgija je z namenom zajezitve širjenja novega koronavirusa podaljšala karanteno do najmanj 3. maja. Množična zborovanja, kot so koncerti, festivali in športni dogodki, pa so prepovedani do konca avgusta.
Moskovske mestne oblasti so v okviru ukrepov za zajezitev koronavirusa ta teden začele izdajati elektronske dovolilnice za odhod od doma za prebivalce.

Na Japonskem se bo danes sestal svetovalni odbor vlade na temo izrednih razmer, ki so jih zaradi epidemije novega koronavirusa 8. aprila uvedli za mesec dni v Tokiu in še šestih prefekturah od skupno 47. Najverjetneje bo japonski premier izredne razmere razglasil po vsej državi.
Tokrat sprejeti omejevalni ukrepi ne bodo ustavili širjenja novega koronavirusa, zato jih bo do leta 2022 verjetno treba večkrat ponoviti, da bi preprečili preobremenjenost bolnišnic, opozarjajo znanstveniki s harvardske univerze. Njihova računalniška simulacija temelji na domnevi, da bo bolezen covid-19, ki jo povzroča virus, postala sezonska, kot drugi koronavirusi. Ostaja vrsta neznank, med drugim raven pridobljene imunosti in njeno trajanje.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj