spot_img

Bernard Memon: “Ljudi je potrebno za delo motivirati.”

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Vse več delodajalcev je pripravljenih zaposlovati kader brez ustreznih izkušenj. Sami jih želijo izobraževati in vključiti v delovne procese. Zavod za zaposlovanje napotuje brezposelne na številna delovna mesta, a med njimi so tudi takšni, ki priložnosti zavračajo. Slednje zaradi kršitev različnih obveznosti iz evidence brezposelnih izbrišejo.

Na Zavodu RS za zaposlovanje je bilo konec aprila registriranih 58.081 brezposelnih. To je 4,1 odstotka manj kot marca in 26,7 odstotka manj kot aprila lani. Gre za najnižjo brezposelnost po letu 1990.

Povpraševanje po delovni sili pa še kar narašča. Tako so delodajalci prisiljeni zaposlovati kader brez izkušanja ali potrebnih znanj, ki ga kasneje sami šolajo.

Mariborčani zaradi bližine Avstrije velikokrat zamenjajo slovenskega delodajalca za priložnost v tujini, tako da se zavedanje delodajalcev za motiviranje slovenskih delavcev vse bolj povečuje.

V preteklosti je bilo zaradi manjka delovne sile veliko poudarka na stimuliranju dolgoročno zaposlenih, ki so sposobni za delo, da se čimbolj aktivno vključujejo v iskanje zaposlitve, v nasprotnem primeru jih iz evidence brezposelnih izbrišejo.

Prav vpis v evidenco brezposelnih pa je pogoj za pridobitev pomoči iz socialnih transferjev. Kot razloži Memon je potrebno vsakršno zlorabo sistema socialnih transferjev sankcionirani.

Ključna obveznost brezposelne osebe je, da aktivno išče zaposlitev in je pripravljena sprejeti ustrezno oziroma primerno zaposlitev, ki mu jo ponudi zavod ali drug izvajalec storitve posredovanja zaposlitve.

Brezposelni, za katere je zavod za zaposlovanje nehal voditi evidenco zaradi kršitve, se lahko na odločitev tudi pritožijo. A pritožb je razmeroma malo, v večini primerov pa ministrstvo, ki o tem odloča, odločbo zavoda potrdi. Oseba, ki jo doleti ta ukrep, se šest mesecev po prenehanju vodenja v evidenci ne more znova prijaviti pri zavodu.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

V Mariboru zvečer spominska slovesnost na pekrske dogodke

Ob Izobraževalnem centru Pekre bo danes zvečer potekala spominska slovesnost Mestne občine Maribor ob 31. obletnici pekrskih dogodkov. Slavnostna...

VAŠ GLAS

Kako se boste prilagodili novim cenam goriva?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img