Vodja svetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović opozarja, da je v Sloveniji več kot tretjina starejših od 50 let še vedno nezaščitenih proti covidu-19. Po njenih besedah je izjemno pomembno, da se ta populacija že v avgustu precepi proti covidu-19, sicer nas jeseni čaka katastrofa, saj bodo bolnišnice znova prenapolnjene s covidnimi bolniki.

Število primerov okužb z novim koronavirusom narašča

Slednje je glede na skoraj 100-odstotno prisotnost delta različice pričakovano, je  v izjavi medijem povedala Beovićeva. Kužnost delta različice novega koronavirusa je namreč primerljiva nekaterim najbolj kužnim boleznim, kot so norice. Vsak okuženi tako lahko ob odsotnosti preventivnih ukrepov okuži tudi devet ljudi, je pojasnila.

“Projekcije kažejo, da se bolezen ob delta različici tako zelo hitro širi in okuži tako zelo veliko število ljudi, ki imajo dejavnike za hud potek bolezni in hkrati še niso zaščiteni, da lahko to preplavi bolnišnice,” je izpostavila. V tistih državah, kjer so v zadnjem času novi primeri okužb zelo narasli zaradi delta različice, a imajo zelo dobro precepljenost prebivalstva, niso tako naraščale potrebe po bolnišnični obravnavi.

Zato je po besedah Beovićeve izjemno pomembno, da se do jeseni precepijo vsi, starejši od 50 let, za katere je večja verjetnost, da bo bolezen potekala huje. “Tu ne govorimo več o skupnostni imunosti, ampak o zaščiti vsakega posameznika,” je dodala.

Nujno je precepiti čim več šolarjev

V vsakem primeru pa je različica veliko bolj kužna, zato je večja verjetnost, da bodo necepljeni zboleli in bodo imeli hujši potek, če imajo dejavnike tveganja, predvsem če so starejši. Ob tem pa opozarja, da tudi mladi niso 100-odstotno zaščiteni na račun svoje zdrave imunosti.

Potrdila je, da so lahko tudi cepljeni proti covidu-19 prenašalci novega koronavirusa, saj nobeno cepivo ni 100-odstotno učinkovito. Izraelski podatki kažejo na to, da zaščita proti delta različici počasi upada, še vedno pa cepljenje ščiti pred hujšim potekom bolezni. Raziskave kažejo, da okuženi cepljeni prenašajo bolezen na druge enako kot necepljeni, edina razlika je krajši čas izločanja virusa, kar prispeva, da se virus nekoliko počasneje širi. “Ko pa je nekdo kužen, je primerljivo med cepljenimi in necepljenimi,” je povedala.

Da bi ohranili odprte šole, je po njenih besedah zelo pomembno tudi cepljenje šolske mladine, za katere je cepivo že odobreno, njihovih družin, študentov in zaposlenih v izobraževanju. “V bistvu bodo sami učitelji, zaposleni v šolstvu, učenci in njihove družine vzdrževali šole odprte ali pa zaprte,” je povedala.

Podobno velja za zapiranje javnega življenja. “Z doslednim upoštevanjem PCT pogojev in pospešenim cepljenjem ponovno zapiranje ne bo potrebno,” je dejala.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj