BEOVIĆ: “Če sprostimo ukrepe, bo v 14-dneh 40 odstotkov bolnišničnih postelj zasedenih s covid pacienti!”

Infektologinja Bojana Beović kljub boljšim rezultatom v prejšnjem tednu napoveduje, da je nespametno sproščati ukrepe. Kot je poudarila: “To na eni strani pomeni, da če ukrepe sprostimo, bomo imeli v 14 dneh 40 odstotkov slovenskih bolniških postelj zasedenih s covidnimi bolniki, da ne govorim o tem, koliko to pomeni smrtnih žrtev. In če uvedemo hujše ukrepe, je vprašanje, kakšno bo njihovo spoštovanje, saj je že sedaj nekako vtis, da ljudje težko razumejo in težko spoštujejo ukrepe. To se zelo očitno kaže v rezultatih, ki jih imamo.”

Sprejeti konsenz med ukrepi in bolniki 

Boljši rezultati za en dan, kot je bilo minuli petek, po njenem ne pomenijo nič. “Treba je upoštevati trende in gledati epidemijo z različnih zornih kotov. Ne samo število okuženih in delež, ampak tudi število tistih, ki potrebujejo bolnišnice. Teh je nekaj več, a ta podatek ni presenetljiv, ker je čez vikend manj odpuščanja,” je dodala strokovnjakinja, ki pa je ocenila, da podatki za soboto ne pomenijo nič dobrega glede razmišljanj o morebitnem sproščanju ukrepov.

V družbi se moramo, tako Beovićeva, dogovoriti, kaj je tisto, kar nam je pomembno. “To je neka družbena odločitev, s katero pravzaprav medicinska stroka nima dosti,” je še dejala Beovićeva.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj