Bela palica – simbol neodvisnosti in samostojnosti slepih in slabovidnih

 

Mednarodna zveza slepih je drugi četrtek v mesecu oktobru razglasila za Svetovni dan vida, leta 1970 pa je 15. oktober razglasila za Mednarodni dan bele palice.

Svetovna zdravstvena organizacija ob tem navaja, da je na svetu okoli 285 milijonov ljudi s hujšimi okvarami vida, od tega 39 milijonov slepih in 246 milijonov slabovidnih. Med njimi pa je tudi kar 19 milijonov slepih in slabovidnih otrok. Približno 90 odstotkov slabovidnega prebivalstva živi v državah v razvoju, kar 82 odstotkov slepih pa je starih 50 let ali več. Zaradi demografskih sprememb in staranja prebivalstva se pričakuje, da bo število okvar vida naraščalo vse do leta 2020. V Svetovni zdravstveni organizaciji ocenjujejo, da je mogoče z ustreznimi preventivnimi ukrepi preprečiti 80 odstotkov vseh okvar vida.

Vzroki za izgubo vida so različni. V zahodnem svetu so najbolj pogosti: siva mrena, starostna degeneracija rumene pege, glavkom in diabetična retinopatija kot eden od možnih zapletov sladkorne bolezni.

Bela palica je danes povsod po svetu priznana kot pripomoček, ki slepim ne pomaga zgolj pri orientaciji, temveč jim zagotavlja tudi varno hojo. Je pripomoček za prepoznavanje in zaznavanje ključnih predmetov v okolju, ovir, strukture tal, vzpetin ipd. Obenem simbolizira tudi osebno neodvisnost slepega ali slabovidnega.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj