Baročni biser starega mestnega jedra

0
42

Minoritski samostan svetega Petra in Pavla na Ptuju velja za eno najpomembnejših stavb starega mestnega jedra. Nahaja se na minoritskem trgu, tik ob nekdanjem obzidju mesta in predstavlja enega izmed arhitekturnih presežkov baročnega časa. Najobsežnejše spremembe je doživel v 17. stoletju, ko je bil po požaru tudi dograjen. Pripadajoča cerkev svetega Petra in Pavla pa je bila, ob koncu druge svetovne vojne, zaradi bombardiranja zaveznikov, porušena do tal. Revitalizacija celotnega območja je trajala 40 let in je sedaj dober približek svojega prvotnega stanja.

Minoritski samostan naj bi bil ustanovljen leta 1239, za kar pa ni trdnih dokazov. Minoriti so samostan in cerkev zgradili s pomočjo gospodov Ptujskih med letoma 1255 in 1280. Za potrebe eksistence samostana je poskrbel Bernard Ptujski in jim leta 1399 podaril posesti v Halozah.

V 14. stoletju je bil pred vhodom v samostan izgrajen gotski kip Marije, poimenovali so ga Ptujska minoritska Madona. Osrednja figura pa je Brezmadežna s plaščem, ki ga držijo angeli.  V tistem času je samostan po velikosti že obsegal približno takšno površino, kot jo ima tudi do danes. Po požaru v začetku 16. stoletja pa so samostan revitalizirali in mu dodali eno nadstropje.

Obdobje največjih vlaganj je samostan doživel v zadnji polovici 17.stoletja ,saj sta bili v tistem času prizidani Lavretanska kapela, kapela Sv. Antona in postavljen glavni oltar v cerkvi. Freske v refektoriju so bile delo brata Ruperta Vallauerja, ki so se ohranile vse do danes in prikazujejo življenje zavetnikov samostana sv. Petra in Pavla.

Cerkev je 4. januarja 1945 bila porušena v bombnem napadu zaveznikov. Uničen je bil cerkveni baročni inventar, poškodovani kipi, samostanski inventar in vrednejše stvari so v tem času izginile in ko so se minoriti iz izgnanstva vrnili junija 1945, so takoj začeli z obnovo. Slednjo je ovirala takratna oblast, ki je na mestu cerkve postavila pošto.

Poleg baročne obednice je spomina vredna minoritska knjižnica, ki hrani skoraj 5000 knjig. Najdra­gocenejše delo je vsekakor Trubarjev Novi testa­ment iz sredine 16. stoletja.

Danes v samostanu potekajo tri dejavnosti: versko življenje, izobraževanje in kultura,  v sklopu katere deluje tudi zasebna glasbena šola z 200 učenci. Nasploh pa se zaposleni v samostanu prizadevajo po najboljših močeh živeti v skladu z načeli delovanja skozi pestro zgodovino Minoritskega samostana sv. Petra in Pavla na Ptuju.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here