Banka Slovenije: “Izpad bo manj izrazit kot ob prvem valu epidemije.”

Vir: iStock

Po sprostitvi najstrožjih omejitvenih ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa se je gospodarska rast v tretjem letošnjem četrtletju pričakovano močno povišala. Izboljšanje razmer je beležila velika večina dejavnosti, moč okrevanja pa je znotraj četrtletja že začela slabeti. V Banki Slovenije pričakujejo, da bo gospodarstvo ob ponovni zaustavitvi javnega življenja v zadnjem letošnjem četrtletju ponovno beležilo precejšen izpad aktivnosti, a manj izrazit kot ob prvem valu epidemije.

Odboj v gospodarski rasti je bil po podatkih Statističnega urada v tretjem četrtletju (12,4%) ob sprostitvi najstrožjih omejitvenih ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa pričakovano močan in primerljiv s tistim v evrskem območju (12,6%). BDP je bil medletno manjši za 2,6%.

Slika: Medletna rast gospodarske aktivnosti v Sloveniji in evrskem območju

Vir: Banka Slovenije

Gradbeništvu je “pomagala” država

Večina dejavnosti je v tretjem četrtletju beležila visoko stopnjo okrevanja, ob čemer so bile razlike med njimi velike (kar je bilo značilno tudi za večino drugih članic evrskega območja). Razmere so bile ugodne v gradbeništvu, kar je poleg okrepljene gradnje stanovanjskih stavb povezano predvsem z večjo investicijsko aktivnostjo države v obliki gradenj inženirskih objektov.

Z normalizacijo razmer v dobavnih verigah in okrepljenim tujim povpraševanjem so se razmere precej izboljšale tudi v industriji. Med pomembnejšimi dejavnostmi so se z globokim padcem soočali le še v proizvodnji kovin, dobra tretjina panog predelovalnih dejavnosti pa je že presegla lanske ravni proizvodnje.

Kriza bo tokrat udarila predvsem storitve

Kriza se tokrat poglablja predvsem v storitvah, kjer obstaja velika verjetnost dolgotrajnejše krize. Storitve, ki jih omejevalni ukrepi najbolj prizadenejo, so v domačem gospodarstvu pred krizo zagotavljale približno 22 % delovnih mest in ustvarile 20 % dodane vrednosti, v evrskem pa 25 % oziroma 19 %.

Na drugi strani so podjetja v predelovalnih dejavnostih še novembra ostala optimistična v ocenah povpraševanja. To je povezano z ohranjanjem dobavnih verig, boljšo pripravljenostjo na poslovanje v epidemiji in močnejšim tujim povpraševanjem kot v prvem valu zaradi obnovljene rasti Kitajske in spodbudnih gospodarskih podatkov za ZDA.

OECD prilagodil napovedi o gospodarskih obetih

Organizacija za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) Sloveniji za letos v najnovejšem poročilu o gospodarskih obetih napoveduje 7,5-odstotni padec BDP, za prihodnje leto pa 3,4-odstotno rast. Pričakovani padec v tem letu je za 0,3 odstotne točke blažji kot v junijski napovedi, pričakovana rast v letu 2021 pa je za 1,1 odstotne točke slabša.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj