Osrednja avtobusna postaja na Mlinski ulici v Mariboru, kljub svoji zgodovinski veličini klavrno propada. Vodstvene garniture občine so v več kot tridesetih letih delovanja premalo vlagale v samo infrastrukturo postaje, kar se odraža na današnjem dotrajanem stanju. Mestni svetnik Miha Recek je na zadnji seji Mestne občine Maribor podal pobudo o njeni popolni obnovi, a ima občinska ekipa Saše Arsenoviča v tem predelu manj ambiciozne načrte.

Glavna avtobusna postaja v Mariboru je bila zgrajena leta 1989 in je za takratni čas veljala za arhitekturni presežek, ne samo naravni nekdanje skupne države Jugoslavije, ampak je bila tretirana kot ena najsodobnejših v celotni Evropi. Po dobrih tridesetih letih pa je zaradi pomanjkanja finančnih vlaganj v malodane katastrofalnem stanju.

Postaja je skozi zgodovino sicer menjala številne lastnike, ki so vanjo vlagali le minorne zneske za majhne popravke. Na prvi pogled se sicer zdi, da je za zapuščen podhod pod Avtobusno postajo odgovorno občinsko podjetje Marprom, a temu ni tako, saj je v upravljanju urada za zaščito in reševanje.

O nevzdržnem stanju avtobusne postaje brez vizije je na zadnji seji mestnega sveta MOM opozoril tudi mestni svetnik Miha Recek. Županu Saši Arsenoviču je predlagal, da se avtobusna postaja celovito urediti, a ima trenutna vodstvena garnitura na tem področju drugačne načrte.

Glede na to, da občina načrtuje megalomanski 50 milijonski projekt garažne hiše pod Ljudskim vrtom, se zdi da bi del astronomskih finančnih sredstev bilo bolje prekanalizirati za celovito revitalizacijo ene večjih črnih pik Maribora, avtobusne postaje na Mlinski ulici, pa tudi v ostala degradirana območja.

MOM sicer na letni ravni za vzdrževanje avtobusne postaje nameni 40,000 evrov, kar pa niti približno ne zadošča za reševanje dolgoletne problematike. Zato se tako v mestnem svetu, kot tudi med občani že pojavljajo ideje o popolni obnovi, ki pa bi bila mogoča le z učinkovitim gospodarjenjem in konstruktivnimi rešitvami za končno oživitev tega sramotnega dela mesta Maribor.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj