Avstrijski in slovenski policisti si pri nadzoru meje pomagajo z droni

Slovenska in avstrijska policija sta danes na avstrijski strani mejnega prehoda Šentilj izvedli vajo nadzora meje z droni. V sklopu dogodka sta se srečala tudi notranja ministra obeh držav, Aleš Hojs in Karl Nehammer. Oba sta izpostavila dobro sodelovanje med obema policijama. Govorila sta tudi o razmerah glede pandemije covida-19.

Hojs je dejal, da je skupna vaja pokazala, kaj je mogoče storiti z moderno tehnologijo pri nadzoru državne meje in v boju zoper organizirani kriminal, s čimer se je strinjal tudi Avstrijski notranji minister Karl Nehammer.

Oba ministra sta se sestala že pred izvedbo vaje in govorila o nekaterih pomembnih medsebojnih temah. Največ sta govorila o skupnem boju zoper ilegalne migracije in pri tem podprla avstrijsko pobudo.

Srečanje je bilo po mnenju Nehammerja v znamenju poglobljenega policijskega sodelovanja pri varovanju meja, ne le med Avstrijo in Slovenijo, pač pa želijo v skladu z letos podpisano dunajsko izjavo vključiti tudi druge države na t.i. balkanski poti.

Letos so sicer v Avstriji v naši državi odkrili že 250 tihotapcev migrantov medtem ko je Slovenija letos prav tako ujela že 180 tihotapcev. Medtem ko Avstrija trenutno razpolaga s 40 droni in 90 piloti, ki z njimi upravljajo, jih ima Slovenija trenutno na razpolago 24, a je pravkar v teku nabava še 50 dodatnih.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj