AstraZeneca navaja, da je njeno cepivo pri starejših 79-odstotno učinkovito

0
17

Farmacevtsko podjetje AstraZeneca je danes sporočilo, da je tretja faza kliničnih preizkusov njenega cepiva proti covidu-19 v ZDA pokazala, da je cepivo 79-odstotno učinkovito pri starejših in da ne povečuje tveganja za nastanek krvnih strdkov.

V tretji fazi kličnih preizkusov cepiva v ZDA je sodelovalo 32.449 ljudi

Od katerih so dve tretjini cepili. Okoli 20 odstotkov udeležencev je bilo starejših od 65 let, okoli 60 odstotkov pa jih je imelo zdravstvena stanja, ki pomenijo večje tveganje za težji potek koronavirusne bolezni, kot so diabetes, bolezni srca in pretirana debelost.

Cepivo je bilo 79-odstotno učinkovito pri preprečevanju simptomatičnega covida-19 pri splošni populaciji in 100-odstotno učinkovito pri preprečevanju težjega poteka bolezni in hospitalizacij, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Več držav cepljenja s tem cepivom ne priporoča za starejše od 65 let

Predvsem zaradi pomanjkanja podatkov za to starostno skupino v prejšnjih kliničnih testih. Zaradi primerov nastanka krvnih strdkov pa je več držav tudi ustavilo uporabo cepiva, ki ga je AstraZeneca razvila z oxfordsko univerzo. Potem ko je Evropska agencija za zdravila v četrtek potrdila, da je cepivo varno in učinkovito ter da ni povezano s povečanim tveganjem za nastanek krvnih strdkov, je več evropskih držav znova začelo uporabljati cepivo.

AstraZeneca je še sporočila, da se pripravlja na predložitev ugotovitev ameriškemu uradu za hrano in zdravila, da bi dovolil uporabo cepiva v ZDA.

Klinični preizkus je tudi pokazal, da bi učinkovitost cepiva lahko dodatno povečalo cepljenje z drugim odmerkom več kot štiri tedne po prvem odmerku. Prejšnji klinični testi so pokazali, da je učinkovitost povečana s cepljenjem z drugim odmerkom do 12 tednov kasneje kot s prvim.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here