Od danes dalje bo prebivalcem osrednjeslovenske, goriške, obalno-kraške in gorenjske statistične regije dovoljeno gibanje znotraj statistične regije, če uporabljajo aplikacijo #Ostanizdrav. Ukrep bo veljal od danes do vključno 23. decembra. Do sedja si je aplikacijo preneslo približno 10 odstotkov Slovencev.

Epidemiološka služba Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) prebivalce s potrjeno okužbo z virusom SARS-CoV-2 kontaktira in jim poda navodila za izvajanje izolacije ter jim izroči tan kodo za aplikacijo #OstaniZdrav.

Veliko polemiek je bilo okrog preverjanja mobilnih telefonov. A minister za notranje zadeve Aleš Hojs je o preverjanju izpostavil, da policiti pri nadzoru ne bodo pregledovali telefonov.

Ostajajo pa tudi izjeme pri prehajanju regij, ki so ves čas prepovedi gibanja med regijami le-te meje prehajala. Na vprašanje ali lahko takšni delavci nakupujejo v neživilskih trgvoinah pa je Hojs poudaril:

Spremenjen režim gibanja bo v veljavi do prihodnjega tedna, ko se obetajo vnovične spremembe. Minister Tomaž Gantar je napovedano sproščanje nekaterih ukrepov za zajezitev epidemije pospremil s številnimi pomisleki. Skrbijo ga predvsem omejene kapacitete zdravstva, zato se zavzema za dodatne omejitve med prazniki.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj