Aplikacija bo na voljo do 31. julija

Boštjan Koritnik; VIR: Ministrstvo za javno upravo

Ministrstvo za javno upravo je izbralo ponudnika za prilagoditev nemškega modela aplikacije za varovanje zdravja in življenja ljudi za slovensko uporabo. Uporaba aplikacije bo prostovoljna je poudaril minister za javno upravo Boštjan Koritnik, delovanje bo temeljilo na principu obveščanja (bluetooth) in ne na sistemu GPS, zato ne bo možno pridobivati geolokacijskih podatkov in s tem izvajati sledenja.

Zasebnost bo varna

Namen aplikacije je opozorilo, da smo bili v zadnjih 14 dneh v bližini z nekom s potrjenim virusom COVID-19. Taka oseba bo ta podatek v aparat vnesla na osnovi kode, ki jo bo dodelil NIJZ. Ob srečanju z drugim uporabnikom bosta pametna telefona med seboj samodejno izmenjala naključno šifrirani kodi. Ti kodi telefonoma sporočata le, da sta se dve osebi srečali, za koliko časa in kakšna je bila razdalja med njima. Ne razkrijeta niti imena niti lokacije srečanja. Po preteku omenjenega obdobja se podatki samodejno izbrišejo.

Do 31. julija bo aplikacija na voljo

Že ta teden bo delovna skupina lahko opravila testiranje aplikacije in uporabniške izkušnje različice za Android. Aplikacija uporablja odprto kodo, ki je njena prednost, saj bo slovenski državljan svojo aplikacijo lahko uporabil tudi pri stikih na Hrvaškem.

Najpozneje 31. 7. bo aplikacija posredovana v objavo na spletni trgovini App Store in Google Play. Nato morata pred objavo aplikacije tako Google kot Apple opraviti svoje tehnične in varnostne preglede. Tako bo aplikacija v obeh trgovinah na voljo za prenos sredi avgusta.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj