Minister za zunanje zadeve Anže Logar bo danes na neformalnih delovnih pogovorih sprejel belorusko opozicijsko voditeljico Svetlano Tihanovsko, so sporočili na zunanjem ministrstvu.

Logar in Tihanovoska sta se sestala že oktobra lani

Po srečanju bosta Logar in Tihanovska ob 15. uri podala tudi izjavo za javnost, ki jo bo mogoče spremljati na Facebook profilu MZZ.

Vodja slovenske diplomacije se je z vodjo beloruske opozicije sestal že oktobra lani v Litvi, kamor se je Tihanovska zatekla po predsedniških volitvah v Belorusiji. Na tedanjem pogovoru sta se posvetila nasilju nad predstavniki opozicije, vprašanju izvedbe demokratičnih volitev, spoštovanju človekovih pravic in svoboščin ter možnosti večje prisotnosti EU.

Tihanovska pa je Sloveniji na Twitterju voščila tudi ob nedavnem dnevu boja proti okupatorju. “Osvobodilna fronta slovenskega naroda je pred 80 leti vodila slovensko ljudstvo k svobodi in narodni samoodločbi. Zdaj znajo tudi Belorusi ceniti svobodo in neodvisnost,” je tvitnila.

To je objavila med obiskom na Dunaju, kjer se je med drugim srečala z avstrijskim predsednikom Alexandrom Van der Bellnom in kanclerjem Sebastianom Kurzem.

V Belorusiji že vse od spornih volitev avgusta lani, na katerih je po uradnih podatkih aktualni predsednik Aleksander Lukašenko premagal Tihanovsko, potekajo množični protesti proti Lukašenkovemu režimu, ta pa protestnike preganja s silo. Položaj v Belorusiji je iz dneva v dan slabši, je v pogovoru za avstrijsko tiskovno agencijo APA menila Tihanovska.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj