Anton Crnjac uradno prevzema funkcijo novega direktorja UKC Maribor

0
46

Vodenje Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor danes prevzema nekdanji strokovni direktor te druge največje bolnišnice v državi Anton Crnjac. Dosedanji direktor Vojko Flis pa po izteku štiriletnega mandata zapušča to ustanovo.

Kakšno je bilo dozdajšnje delovanje Crnjaca?

Doslej strokovni vodja klinike za kirurgijo in predstojnik oddelka za torakalno kirurgijo Anton Crnjac je bil edini kandidat za direktorja UKC Maribor. Na začetku maja ga je potrdil svet zavoda, konec maja pa mu je soglasje k imenovanju dala vlada.

“Po več kot 30 letih dela v tej ustanovi ocenjujem, da ji lahko s svojim znanjem in izkušnjami pomagam narediti korak naprej,” je v izjavi za medije ob izboru dejal Crnjac.

Kliničnemu centru želi dati “nov zagon” in utrditi položaj pomembne ustanove na številnih področjih tako v Sloveniji kot v mednarodnem prostoru. Med drugim je napovedal krepitev sodelovanja z medicinsko fakulteto, “vrnitev pozitivne klime in zadovoljstva zaposlenih”, pomembno pa se mu tudi zdi, da se bolnikom zagotovi res vrhunsko obravnavo in dostojanstvo v ustanovi. “Vse prevečkrat gledam nezadovoljstvo bolnikov tudi z našimi prostorskimi pogoji,” je dejal.

Vodstvenih izkušenj mu ne manjka

Vrsto let je namreč bil strokovni direktor UKC Maribor, ko je slednjega vodil dolgoletni direktor Gregor Pivec. Ta položaj je zasedal od oktobra 2004 do aprila 2010, med drugim v času, ko je bil UKC Maribor v središču pozornosti zaradi primera Nekrep. Velja za enega najbolj zaslužnih za vzpostavitev medicinske fakultete v Mariboru in preoblikovanje splošne bolnišnice v univerzitetni klinični center.

Dosedanji direktor Vojko Flis se umika ne le z direktorskega mesta ampak tudi zdravniškega. Kot je povedal za STA, je njegov mandat močno zaznamovala epidemija covida-19, a kljub temu meni, da pušča klinični center v dobri kondiciji.

“Ko sem prevzel ustanovo, je bila v rdečih številkah, a smo jo uspeli spraviti v pozitivne vode. To nam je omogočilo popolno prenovo medicinske tehnologije, kar je bolnikom v severovzhodni Sloveniji prineslo enak dostop do vrhunskih medicinskih storitev kot ostalim, in zagnali smo investicijski cikel, ki bo dober temelj za razvoj kliničnega centra v prihodnosti,” je dejal.

Strokovni direktor UKC Maribor ostaja Matjaž Vogrin, ki je bil na to mesto imenovan marca 2018.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here