spot_img

ANKETA: Manj optimizma glede epidemije, večja podpora pogoju PCT

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Raziskava #Novanormalnost (Valicon) spremlja ključne indikatorje odziva javnosti na ukrepe in doživljanje vsakodnevnega življenja v novih razmerah.

Občutnemu poslabšanju epidemične slike je pretekli vikend sledil tudi občuten padec indeksa optimizma, s katerim se spremlja razmerje med deležema prebivalcev, ki na razvoj širjenja virusa gledajo bolj optimistično oz. bolj pesimistično (razlika med deleži »stvari gredo na bolje / na slabše«). Ta je padel na najnižjo raven po oktobru 2020, skoraj natanko pred letom dni (16.-18.10. 2020) je znašal -82, tokrat pa je pristal na -70, kar je skoraj enako kot v prvi meritvi marca 2020, tik pred prvo razglasitvijo epidemije.

V času od zadnje meritve se je občutno dvignil tudi delež tistih, ki podpirajo pogoj »PCT«. Takoj po 15. septembru, ko je stopil v veljavo vladni odlok, ki so mu sledili protesti in nemiri, je večina javnosti pogoj zavračala, razmerje je bilo takrat 53% »proti« in 47% »za« uvedbo pogoja »PCT«. Mesec in pol kasneje je to razmerje obrnjeno, zdaj pogoj »PCT« podpira 61% vprašanih, 39% ga zavrača. Najbolj opazna je ta razlika pri najbolj skrajnih odgovorih – po uvedbi je bilo »zelo proti« temu pogoju več kot tretjina vprašanih (36%, danes le še 20%), medtem ko je danes »zelo za« pogoj 34% (v začetku 24%).

Vedemo se manj samozaščitno

V tokratni meritvi so v agenciji Valicon ponovno preverili nekatere oblike samozaščitnega ravnanja ter rezultate primerjali s prvo meritvijo marca 2020 ter podobno meritvijo februarja 2021. Samozaščitno vedenje je prav v vseh pogledih manj prisotno, v nekaterih primerih občutno, glede na začetek epidemije in še posebej glede na februar 2021, v času vrhunca drugega vala in pretežnega zaprtja javnega življenja.

Marca 2020, tik pred uradno razglasitvijo epidemije, je več kot polovica vprašanih (56%) zatrdila, da si roke umivajo pogosteje kot pred pojavom virusa, danes je takšnih le še 38%. V večji meri se ohranja navada rednega razkuževanja rok, ki je na podobni ravni kot marca 2020, a nekoliko nižji kot februarja 2021. Najbolj občutna je razlika pri obiskovanju obšolskih aktivnosti ter rojstnodnevnih zabav med otroki, tu je preventivnega izogibanja temu precej manj kot marca lani. Razlika je opazna tudi pri obiskovanju lokalov in drugih podobnih javnih prostorov, tega je precej več kot marca 2020.

Brez mask tudi v javne prostore

Glede na december 2020 pa se do neke mere opušča tudi uporaba zaščitnih mask. Če je decembra 2020 še 90% vprašanih zatrdilo, da vedno nosijo maske v zaprtih javnih prostorih, je takšnih danes le še 76%. Razlika se je »preselila« k odgovoru, da to za njih velja je delno (zdaj 19%, decembra 2020 9%), medtem ko jih slabih 5% odgovarja, da mask v zaprtih javnih prostorih večinoma ne nosijo. Razlika je še občutnejša pri uporabi mask na odprtih javnih površinah, kjer masko uporablja le dobra polovica vprašanih, decembra 2020 pa je bil ta delež bistveno višji, 90%, pri čemer velja opomba, da je bil takratni odlok o uporabi mask zunaj strožji od trenutnega.

Zanima nas vaše mnenje o pogoju PCT:

VAŠ GLAS

Kje boste letos dopustovali?

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Oglas - spot_img

Zadnje novice

Mariborski turizem se po dveh letih vnovič prebuja

Na Štajerskem so turistične številke letos boljše od lanskih in se bližajo tistim iz predkoronskega leta 2019. V Mariboru...

Hitre novice

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img