“Angleškega” seva v Sloveniji še ni

Microscopic view of floating influenza virus cells. Dangerous asian COVID-19 corona virus, SARS pandemic risk concept.

Predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Miroslav Petrovec je na današnji novinarski konferenci pojasnil, da v Sloveniji od oktobra do konca leta ni bilo zaznati t. i. angleške različice virusa, ni pa bilo zaznati niti druge problematične različice, ki jo imenujejo južnoafriška. “To je pravzaprav zelo dobra novica, saj vemo, da se obe različici virusa širita še hitreje, še uspešneje,” je dodal Petrovec.

Od oktobra do decembra je bilo analiziranih več kot 500 različnih vzorcev, med katerimi pa omenjenih sevov niso našli. Odkrite so bile sicer določene spremembe v genomu, kar je bilo pričakovano.

Povečan obseg testiranj je ključnega pomena

Z uvedbo antigenskih testov se je v Sloveniji zelo povečala zmožnost testiranja, kar naj bi bilo za spremljanje in blaženje posledic epidemije ključnega pomena. Strokovna skupina se po besedah Petrovca ves čas zavzema za to, da bi bilo testiranje čim bolj dostopno – tako v vstopnih točkah kot zdaj v različnih drugih improviziranih odvzemnih mestih -, da lahko ljudje kadar koli preverijo svoje zdravstveno stanje.

V kratkem naj bi bili na voljo tudi novi testi, ki bodo bolj primerni za otroke ali za tiste, ki imajo težave z odvzemom brisa iz nosno-žrelnega predela.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj