Ali lahko za prevoz na delo uporabite mednarodni potniški vlak?

Vlada republike Slovenije je s ponedeljkom, 17. Novembrom uveljavila ukrep prepovedi javnega potniškega prometa. S tem je bil ukinjen medkrajevni, mestni in železniški potniški promet. Prejšnji četrtek je vlada ta ukrep podaljšala še za naslednjih 14 dni.

Zaustavitev javnega potniškega prometa je tistim, ki se vsakodnevno vozijo na delo s to obliko prevoza povzročila veliko nevšečnosti. Tisti, ki za prevoz na delo vlak in živijo v mestih, kjer ustavijo tudi vlaki mednarodnega potniškega prometa so se soočili z zanimivim fenomenom. Na spletu so se namreč pojavili namigi, da za pot v službo lahko uporabijo tudi vlake, ki vozijo na mednarodnih linijah.  A hkrati s tem se je pojavilo tudi vprašanje ali tovrstni vlak sploh lahko uporabijo ali ne?

Vprašanje smo naslovili na Slovenske železnice, kjer so nam odgovorili: »Mednarodni potniški vlaki vozijo. Sprevodniki Slovenskih železnic potnikom ne morejo pisati glob, saj to ni v naši pristojnosti. Za vse ostale informacije pa se prosim obrnite na pristojne institucije

Z iskanjem odgovora smo nadaljevali pri Ministrstvu za infrastrukturo, kjer so za pripravo pisnega odgovora potrebovali skoraj 14 dni. »Slovenski potniki lahko uporabljajo mednarodne vlake, ki vozijo po veljavnem voznem redu, vendar izključno za potovanje v mednarodnem prometu.« Ob tem pa še dodajajo: »Skladno z veljavnim Odlokom o začasni prepovedi, omejitvah in načinu izvajanja prevoza potnikov na ozemlju Republike Slovenije, ki ga je Vlada RS izdala dne 13.11.2020 na podlagi 39. člena Zakona o nalezljivih boleznih se mednarodni promet ne sme uporabiti za izvajanje notranjega prometa. Takšno dopuščanje notranjih prevozov ne sledi omejitvi vladnega Odloka, katerega namen je zajezitev in obvladanje epidemije COVID-19 in s katerim se začasno prepoveduje javni prevoz potnikov na ozemlju Republike Slovenije.«

Torej, vožnje z mednarodnim vlakom, vam sicer nihče ne more prepovedati. Potniki tako lahko vstopijo na vlak in se peljejo do Ljubljane, ampak se morajo zavedati posledic. Globa, ki jo lahko takšnemu potniku izreče inšpektor, je zelo visoka.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj