Ali bodo šole ponovno zaprle svoja vrata?

Vlada na nocojšnji seji ni sprejela dokončne odločitve glede tega, kako bo prihodnji teden potekal pouk v osnovnih šolah. Razpravo bodo nadaljevali v četrtek, so za STA pojasnili na Ukomu.

Ta teden so otroci prvega triletja obiskovali pouk v šolah v devetih od 12 statističnih regij, ki so bile glede na epidemiološke podatke na rdečem seznamu.

Glede na prilagojen načrt sproščanja protikoronskih ukrepov, ki ga je v začetku meseca določila vlada, so slovenske regije v različnih fazah sproščanja ukrepov. V tem tednu so bile jugovzhodna, goriška in posavska regija v črni fazi. Tako so v teh regijah šole ostale zaprte, vrtci nudijo le nujno varstvo.

NIJZ pozval vlado, naj šole ostanejo odprte

V devetih regijah, ki so bile minuli teden v rdeči fazi – pomurski, podravski, koroški, savinjski, zasavski, osrednjeslovenski, gorenjski, primorsko-notranjski in obalno-kraški -, pa so vrtci ta teden odprti in pouk za učence prvega triletja osnovnih šol poteka v šolah.

Glede na današnje podatke Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) sta se zaradi naraščanja števila okužb obalno-kraška in zasavska regija spet znašli v črni fazi, kar bi načeloma lahko pomenilo ponovno zapiranje šol in vrtcev. Na NIJZ so sicer vladi svetovali, naj, če bo potrebno zaostrovanje ukrepov, najprej zapre druge možne lokacije prenosa okužb, ne pa šol in vrtcev. Končno odločitev bo vlada sprejela na četrtkovi seji.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj