Alfi bo ostal muzikant

V Muzeju narodne osvoboditve Maribor je od danes na ogled razstava Ostal bom muzikant, s katero muzej uresničuje več kot deset let staro zamisel o poklonu slovenski in tudi jugoslovanski glasbeni legendi. Ideja je dozorela prav v času, ko se spominjamo pol stoletja zimzelenega Silvestrskega poljuba in ko vstopamo v 60-obletnico Alfijevega glasbenega delovanja.

Le malo je ljudi, ki že v času svojega življenja upravičijo naziv legende in ki lahko sodelujejo pri pripravi muzejske razstave o svojem življenju in delu. In Alfi, večkrat tudi navihan Štajerc, ki se najbolje počuti tam, kjer se Pohorje vidi, si vse to nedvomno zasluži. Razstava je razdeljena na več sklopov, tako da lahko Alfija spoznamo od njegovega prvega sramežljivega spogledovanja z glasbo do vzpona na glasbeni prestol.

Že takrat je mladi Alfi začutil, da bo ostal muzikant. Po vrnitvi iz Kopra je tako začel nastopati tudi v Mariboru, meddrugim tudi v legendarni kavarni Astoria.

Leta 1969 se Alfi prvič predstavi tudi na popevki Vesele Jeseni, katere se je v letih kasneje še večkrat udeležil in se v glasbeno zgodovino zapisal s številnimi zimzelenimi uspešnicami.
Leta 1973 je do takrat že uveljavljenega pevca pristopil Slavko Avsenik in Alfija povabil v svoj ansambel, ki je ravno takrat iskal novega vokalista. Z Avseniki se je čudil lepotam Slovenije ter slovensko pesem prenašal zdomcem na vseh koncih sveta, a se kot pravi popotnik vedno vračal domov.

Prelomno je bilo tudi leto 1971. To je bilo leto, ki je za vedno spremenilo silvestrska praznovanja v Sloveniji. Podobno zimzelenih popevk je bilo še kar nekaj. Kako uspešen je bil Alfi v sodelovanju z Avseniki in kasneje tudi s svojim lastnim ansamblom, priča skupaj kar 19 zlatih plošč. Dosežek, ki se ga velja spominjati tudi z muzejsko razstavo.
Razstava v čast glasbeni legendi bo v Muzeju narodne osvoboditve Maribor na ogled do 31.marca 2021.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

00:03:28

Mladi robotiki zbirajo denar za svetovno prvenstvo

Učencem osnovne šole Breg je uspel velik domet. Po sodelovanju na številnih tekmovanjih po Evropi in doma, bi želeli na svetovno prvenstvo v Združene...

Več podobnih novic

Skip to content