spot_img

68. krajevni praznik Velke

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

S spominom na 16. oktober 1943 v Krajevni skupnosti Velka vsako leto pokažejo spoštljiv odnos do nedvomno pomembnega dogodka v zgodovini kraja. Tako so tudi letos pripravili slovesnost, na kateri so se za doprinos k razvoju in prepoznavnosti kraja za leto 2021 zahvalili tudi tamkajšnjim prebivalcem.

Velka se z imenom Welich prvič omenja leta 1319. S spominom na 16. oktober 1943 v Krajevni skupnosti Velka vsako leto pokažejo spoštljiv odnos do nedvomno pomembnega dogodka v njihovi zgodovini.

Ob znani romarski cerkvi Marije Snežne stoji strnjeno jedro vasi, v kateri se je razvila bogata društvena kulturno-umetniška dejavnost, ki so jo številni občani predstavili ob minule 68. prazniku Krajevne skupnosti Velka. A slavnostna prireditev ni bila edina aktivnost ob praznovanju visokega jubileja.

Odziv občanov je bil velik. Prireditve pa so se poleg župana občine Šentilj udeležili tudi župani sosednjih občin, pa tudi poslanec državnega zbora Marjan Pojbič in podžupan mag. Vlado Maher.

Poleg nastopajočih otrok iz Osnovne šole Velka, Pihalnega orkestra Občine Šentilj Paloma, Moškega pevskega zbora KUD Gabrijel Kolbič, pevcev ljudskih pesmi KUD  Gabrijela Kolbič, Ljudskih godcev Marija Snežna in mladega dueta Levja kri, so na ogled svoja dela pripravili tudi likovni ustvarjalci KUDa Gabrijela Kolbiča.

Gabrijel Kolbič je bil kipar, rojen na Zgornji Velki, ki je ponesel ime kraja daleč naokrog doma in v tujini. Njemu v čast pa so v društvenih prostorih postavili stalno razstavo.

Na svečani slovesnosti so se poklonili tudi številnim občanom Velke, ki pomembno doprinašajo k razvoju in prepoznavnosti kraja ter skrbijo za njen ugled doma in po svetu.

- Oglas - spot_img

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas - spot_img

Zadnje novice

Še pomnite? 12 mariborskih izdelkov, ki smo jih poznali vsi!

Zgodba o mariborski industriji se je začela pisati v času druge industrijske revolucije, ko so industrijski obrati skoraj v...

VAŠ GLAS

Pogoj PCT se mi zdi...

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img