Danes, na 28. januar, obeležujemo Evropski dan varstva osebnih podatkov, ki opozarja na pomen zavesti in spoštovanja zasebnosti ter pravic posameznikov v digitalnem svetu. Ob tej priložnosti je Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik izpostavila, da je previdnost pri deljenju osebnih podatkov ključnega pomena. Meni, da so sodobne tehnologije največji izziv pri varstvu osebnih podatkov, saj hitro napredujejo in prehitevajo zakonodajo na tem področju.

Prelesnikova je posameznike pozvala, naj aktivno uveljavljajo svoje pravice glede osebnih podatkov. To vključuje zahtevo, da od upravljalcev osebnih podatkov, kot so javne institucije in spletni ponudniki, zahtevajo informacije o tem, katere podatke obdelujejo in zakaj. “Ko delimo osebne podatke, moramo to početi s tresočo roko,” je poudarila.

Evropski dan varstva osebnih podatkov ozavešča ljudi o pomembnosti varstva osebnih podatkov ter z njimi povezanih pravic. Ta dan je bil izbran v spomin na sprejetje Konvencije o varstvu posameznika glede na avtomatsko obdelavo osebnih podatkov, ki jo je Svet Evrope sprejel 28. januarja 1981. Konvencija je bil prvi mednarodni pravni akt, ki je opredelil varstvo osebnih podatkov kot temeljno pravico.

V digitalni dobi se soočamo z različnimi izzivi, povezanimi z varstvom osebnih podatkov. SI-CERT, Nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost, poroča o najpogostejših težavah, ki vključujejo investicijske prevare s kriptovalutami, izsiljevanje z intimnimi posnetki ter lažne spletne trgovine. Previdnost in zavedanje, komu posredujemo osebne podatke, sta ključna v boju proti spletnim prevaram.

Lani je Informacijski pooblaščenec prejel 1.443 novih prijav in pritožb zaradi suma kršitve varstva osebnih podatkov, kar predstavlja 17,6-odstotno povečanje v primerjavi z letom 2022. Letošnji evropski dan varstva osebnih podatkov poteka ob uveljavitvi novega zakona o varstvu podatkov, ki je prinesel dodatne pogoje za varstvo osebnih podatkov ter zaostril ureditev videonadzora.