60. tradicionalno Kurentovanje na Ptuju

Na Ptuju je z mednarodno povorko, ki je v najstarejše slovensko mesto znova privabila več desettisoč obiskovalcev, nastopil vrhunec jubilejnega 60. Kurentovanja.

Na Ptuju je z mednarodno povorko, ki je v najstarejše slovensko mesto znova privabila več desettisoč obiskovalcev, nastopil vrhunec jubilejnega 60. Kurentovanja. Ob več kot 800 domačih kurentih se je predstavilo okoli 50 skupin, od tega 17 tujih iz enajstih držav, kar je po besedah vodje festivala Branka Brumna izjemen prikaz etnografske tradicije.

Na čelu povorke je bil že drugo leto zapored 17. princ karnevala baron Jakob Zekel Videmski, ki so mu sledile številne domače in tuje maske na čelu z domačimi kurenti.

Prav veliko politične satire ni

Povsem brez politike sicer na osrednji ptujski povorki nikoli ne gre, saj se na častni tribuni vselej zbere kar nekaj visokih gostov, njihovo število je običajno povezano z oddaljenostjo ali bližino volitev. Če se po letošnjem obisku kaj pozna, bi se to lahko ponovilo tudi tokrat, saj je ob letošnjem častnem pokrovitelju, predsedniku državnega zbora Dejanu Židanu, dogodek obiskalo še več predsednikov političnih strank in ministrov v odhajanju.

Na povorki kar 15.000 ljudi

Z dogajanjem v zadnjem tednu, odkar teče Kurentovanje, so poleg organizatorjev več kot zadovoljni tudi na mestnem zavodu za turizem, kjer so zabeležili izjemno rast števila obiskovalcev v primerjavi s prejšnjimi leti. Samo sobotne otvoritvene povorke se je udeležilo okoli 15.000 ljudi, tudi ostali dogodki so bili obiskani odlično.

 

 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj