spot_img

Trinajst slovenskih filmov končno spet doma

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Po več kot petdesetih letih se je v petek, 10. decembra 2021, ob 13. uri v Slovenijo vrnilo trinajst slovenskih celovečernih filmov (negativ slike in tona), ki so bili na podlagi pogodbe o depozitu med Jugoslovansko kinoteko in Republiškim komitejem za kulturo Socialistične republike Slovenije 15. 2. 1968 s strani producenta Triglav filma predani v hrambo Jugoslovanski kinoteki v Beogradu.

Zakaj je sploh prišlo do zapleta?

V Sloveniji v času sklenitve depozita nismo zagotavljali primernega depoja za hrambo filmov na zelo gorljivem nitratnem filmskem traku. Gre za izvirno filmsko gradivo za filme, ki sodijo v slovensko filmsko klasiko (med njimi je tudi prvi slovenski igrani celovečerni film Na svoji zemlji) in so delo legendarnih filmskih režiserjev:

  • Franceta Štiglica: Na svoji zemlji (1948), Trst (1951), Svet na kajžarju (1952), Balada o trobenti in oblaku (1961);
  • Jožeta Galeta: Kekec (1951);
  • Bojana Stupice: Jara gospoda (1953);
  • Franceta Kosmača: Dobri stari pianino (1959), Ti loviš (1961);
  • Mirka Groblerja: Dobro morje (1958);
  • Jožeta Babiča: Tri četrtine sonca (1959), Veselica (1960);
  • Janeza Kavčiča: Akcija (1960);
  • Františka Čapa: Naš avto (1962).

Arhiv Republike Slovenije in Jugoslovanska kinoteka sta po izdanem soglasju Vlade RS 26. 11. 2021 podpisala pogodbo o nadomestilu za hrambo in varstvo omenjenih trinajstih filmov. Nadomestilo za hrambo od leta 1991 dalje je bilo že poravnano in filme smo lahko končno prepeljali v Slovenijo. Za sodelovanje in podporo pri sklenitvi in izpeljavi tega pomembnega dogovora se posebej zahvaljujemo Ministrstvu za kulturo, Ministrstvu za zunanje zadeve in slovenskemu veleposlaništvu v Beogradu.

Gre za izjemno pomemben del slovenske kulturne in filmske dediščine. Izvršitev pogodbe med Arhivom Republike Slovenije in Jugoslovansko kinoteko je s simbolično primopredajo filmov potekala ob pričetku dnevov slovenskega filma v sredo, 8. decembra 2021 zvečer, v prostorih Jugoslovanske kinoteke v Beogradu. Neprecenljiv zaklad pa je domov, v Arhiv Republike SlovenijeSlovenski filmski arhiv, prispel v petek, 10. decembra 2021, ob 13. uri.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

00:04:03

Bo Maribor dobil podzemni tunel ali obvoznico okoli mesta?

Mestno občino Maribor v prihodnjih letih čakajo številni in zahtevni infrastrukturni izzivi. Na tem mestu je nujno potrebno izpostaviti...

VAŠ GLAS

Kako se boste prilagodili novim cenam goriva?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img