spot_img

Na območju odstranjenega ptujskega Koteksa za zdaj še brez končne rešitve

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Mestna občina Ptuj za zdaj še nima konkretnih načrtov, kaj z izpraznjenim zemljiščem na nabrežju Drave, kjer so konec poletja po prejetem kulturnovarstvenem soglasju odstranili propadajočo stavbo nekdanje usnjarne Koteks. To naj bi bilo namenjeno turističnim vsebinam, nekateri pa predlagajo ureditev zelenih površin.

Čemu bo namenjeno zemljišče nekdanje usnjarne Koteks?

Ptujski svetnik liste Ptuj je naš Alen Iljevec je pred časom podal pobudo, da bi odprti prostor ob Dravi zasadili z okrasnim drevjem in ostalo parkovno urbano opremo, ki je sicer v najstarejšem slovenskem mestu po njegovem mnenju kronično primanjkuje.

“Gre za prijeten prostor ob reki, ki mimoidočim lahko nudi prostor za druženje, sprostitev in občudovanje vedute. Do izpeljave natečaja, ki bo prikazal, kakšne vsebine bi na tem prostoru bile optimalne, se lahko z manjšim finančnim vložkom postavi nekaj dreves in urbane opreme, kar bo mestu z dušo vsekakor dalo večjo dodano vrednost kot makadamska podlaga z jeklenimi konjički,” je prepričan Iljevec.

Podobnega mnenja je tudi svetnik DeSUS Milan Klemenc, ki meni, da bi morala občina na začasnem parkirišču poskrbeti za ozelenitev prostora, kamor bi začasno umestili parkirni prostor, pozneje pa bi ga v skladu z idejno zasnovo tudi nekako umestili v končno arhitekturno rešitev območja. “S tem bo mesto pridobilo nekaj zelenih površin, ki so staremu mestnemu jedru vsekakor potrebne,” menil Klemenc.

Kakšen je bil odziv županje Nuške Gajšek?

Županja Nuška Gajšek je v odgovoru svetnikoma poudarila, da odstranitve objektov na tem območju še niso dokončane. V prihodnjem letu bodo namreč odstranili še preostale objekte vzdolž parkirišča ob Dravski ulici.

Sicer pa je naslednji korak za to območje po njenih besedah priprava projektne naloge, v kateri bodo zapisali, kaj in kako želijo imeti v prihodnje urejen ta prostor. Kot je dodala, je veliko pobud občanov po zelenih površinah, čemur bodo prisluhnili.

“Menimo, da je to območje treba urediti z dostopi do vode, nekako po vzoru mariborskega Lenta, dodati zasaditve in urbano opremo, hkrati pa bi bil del namenjen hotelski in wellnes dejavnosti. Po končani projektni nalogi bomo izvedli javni arhitekturni natečaj, ki bo dal končno rešitev,” je pojasnila Gajškova.

Med drugim so opozarjali, da na pomen stavbe za zgodovino in identiteto Ptuja, še zlasti za njeno nepogrešljivo vlogo v urbani zasnovi mesta, saj naj bi šlo za eno redkih tovrstnih ohranjenih usnjarskih poslopij v Sloveniji in ima zato izjemen kulturnozgodovinski pomen.

Kompleks Pirichove usnjarne je bil po njihovem mnenju prvi večji industrijski objekt v mestnem jedru in obenem stavba, ki je povezala tradicijo srednjeveških usnjarskih delavnic in novih poslopij, vezanih na industrijsko revolucijo v Evropi v 19. stoletju. Po letu 1945 je stavbo prevzelo podjetje Koteks Tobus, del stavbe pa je uporabljala pletarska šola. Kljub temu se zanimiva arhitekturna zasnova stavbe iz 19. stoletja ni spremenila in je imela zato velik dediščinski pomen v širšem prostoru.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

Mariborski turizem se po dveh letih vnovič prebuja

Na Štajerskem so turistične številke letos boljše od lanskih in se bližajo tistim iz predkoronskega leta 2019. V Mariboru...

VAŠ GLAS

Kje boste letos dopustovali?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img