spot_img

Slovenska minimalna plača osma najvišja v EU, nova uskladitev že neti spor

V zadnjem tednu

Potem ko so sindikati pozvali, da bi bilo treba minimalno plačo januarja zvišati za 10,36 odstotka, kar je sprožilo jezen odziv delodajalcev, ki menijo, da gre za provokacijo, minister za delo Janez Cigler Kralj napoveduje pogovore. Trenutno ima sicer v EU med 21 državami z zakonsko določeno minimalno plačo to plačo višjo kot Slovenija sedem držav.

Kaj zahteva ZSSS?

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije je pred dnevi pozvala, da bi bilo treba ob ugodnem okrevanju gospodarstva in napovedani inflaciji ter prenizko določenem znesku minimalnih življenjskih stroškov januarja prihodnje leto minimalno plačo zvišati z letošnjih 1024,24 evra na 1133,35 evra bruto.

To je razburilo delodajalce. Generalni sekretar Združenja delodajalcev Slovenije Jože Smole je za STA opozoril, da “gospodarske napovedi niso tako sijajne, da bi lahko na njihovi podlagi licitirali z višino minimalne plače”. Ponovil je, da zadnja novela zakona o minimalni plači, ki je močno zvišala to plačo, ni bila usklajena. Razlika med plačami v zasebnem in javnem sektorju je velika kot še nikoli, zviševanje minimalne plače pa jo še poglablja, je dodal.

Smole je povedal še, da so Ciglerja Kralja že pozvali, da se znesek minimalne plače za leto 2022 določi čim prej, ne šele januarja, saj podjetja, za katere je strošek dela izjemno pomemben dejavnik, zdaj pripravljajo načrte za prihodnje leto.

Izvršni direktor Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Mitja Gorenšček je dejal, da se je minimalna plača letos zvišala za 8,9 odstotka, četudi so bile cene decembra lani medletno nižje za 1,1 odstotka.

Kakšno minimalno plačo zagotavlja Slovenija v primerjavi z EU?

Po podatkih Eurostata ima med državami EU, ki imajo uzakonjeno minimalno plačo, višji bruto znesek te plače kot Slovenija sedem držav. Daleč najvišja je minimalna plača v Luksemburgu, kjer znaša 2201,93 evra bruto. Več kot 1700 evrov bruto prejmejo še zaposleni z minimalno plačo na Irskem in Nizozemskem. S 332,34 evra bruto je medtem minimalna plača najnižja v Bolgariji, pri manj kot 500 evrov bruto pa je postavljena še v Romuniji in na Madžarskem. So pa plače po državah različno obremenjene z davki.

Med državami so sicer velike razlike tako glede definicije, za koga velja minimalna plača (za vse zaposlene, za starejše od 18 let, za določene sektorje, poklice ipd.), kot tudi, za kateri delovni čas jim pripada, kolikokrat na leto se izplačuje, ali je nižja za določene kategorije zaposlenih

Evropska komisija je sicer pred letom dni podala predlog direktive o minimalni plači, katerega cilj je bil zbližati ravni minimalne plače po uniji in zagotoviti trden sistem spremljanja ravnanja članic, pozneje pa sta svoj predlog podala še Evropski parlament in svet, ki želita zagotoviti, da bodo delavci v EU zaščiteni z ustreznimi minimalnimi plačami, ki jim bodo omogočale dostojno življenje ne glede na to, kje delajo. Kot pravi Cigler Kralj, je usklajevanje te zakonodaje zelo trd oreh.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

00:04:08

Zaradi zanemarjanja vrtčevske infrastrukture nekaj oddelkov gostuje v šolah

S septembrom bo prag mariborskih javnih vrtcev prestopila nova generacija otrok. Tudi letos je v 36-ih enotah dovolj prostora...

VAŠ GLAS

Kje boste letos dopustovali?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img
Content | Menu | Access panel