Sindikat delavcev gostinstva in turizma od NIJZ zahteva pojasnila o zaprtju sektorja

0
10

Sindikat delavcev gostinstva in turizma Slovenije je na direktorja Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milana Kreka naslovil dopis, v katerem ga prosi za seznanitev z argumenti za zaprtje panoge gostinstva. Želijo podatke, na podlagi katerih analiz in dejstev panoga predstavlja tveganje za širitev okužb.

Sindikat: “Želimo vedeti, kje so bili ti izvori okužb, zaradi katerih smo že sedem mesecev v lockdownu”

Zaposleni v gostinstvu in turizmu tako pričakujejo argumentirane podatke, na podlagi katerih analiz in dejstev odprte terase, gostinski vrtovi in gostinski lokali, restavracije, in ostali subjekti v panogi predstavljajo tveganje za širitev okužb.

Od nekaterih gostincev, ki vendarle delajo v tem času (v termalnem in zdraviliškem turizmu, kjer so gostje na rehabilitaciji, ob raznih športnih prireditvah, tudi svetovnega ranga, itd.), po navedbah sindikata vse doslej ni bilo informacij o okužbbah ali širjenju virusa.

V nekaterih regijah so terase lokalov odprte, v drugih se sploh niso odpirale

V sindikatu so spomnili, da je vlada skupaj s stroko v določenih regijah z boljšo epidemiološko sliko že dovolila odprtje gostinskih teras v določenih regijah. Kljub temu, da so se epidemiološke razmere v nekaterih regijah medtem že poslabšale, pa terase ostajajo odprte, medtem ko v ostalih regijah do možnosti odprtja sploh ni prišlo, opozarjajo.

Izpostavljajo, da je od vseh dejavnosti v gospodarstvu od oktobra lani popolnoma zaprta le panoga gostinstva in turizma. Vse druge veje gospodarstva in javnega sektorja delajo in, kot pravijo v sindikatu, tudi od tam izhajajo okužbe in se širijo, pa še nobena proizvodnja ni bila zaustavljena.

“Še več, o teh okužbah sploh javno ne govorite! Ves čas pa je sum na panogo, ki je v enem letu zaprta že sedem mesecev! Kako dolgo se bo še preizkušalo vzdržljivost delavk in delavcev, ki so doma na čakanju na delo že sedem ali več mesecev?” se sprašujejo v sindikatu, kjer navajajo, da je bilo od marca lani odpuščenih kot 12.300 delavcev iz panoge, ugasnilo pa da je več kot 3000 subjektov.

Če bo panoga še dolgo v primežu ukrepov, se bo strah za preživetje samo še stopnjeval, poudarjajo v sindikatu in dodajajo, da bo to vplivalo tudi na nadaljnje odločitbve in posledice morebitnih aktivnosti zoper sprejete vladne ukrepe.

Kot še poudarjajo v sindikatu, panoga lahko zagotovi spoštovanje ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa in zagotovi ustrezen nadzor, tako kot to velja v trgovinah.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here