Policisti Policijske uprave Maribor bodo s ciljem izboljšanja varnosti v cestnem prometu danes med 16. in 23. uro izvedli poostren nadzor nad psihofizičnim stanjem voznikov. Na tem območju je namreč vožnja pod vplivom alkohola še vedno eden izmed ključnih dejavnikov prometnih nesreč.

Kakšen je namen nadzora?

Namen nadzora, ki bo potekal po metodologiji Promil, je zmanjšanje deleža povzročiteljev prometnih nesreč, ki so pod vplivom alkohola,prepovedanihdrog ali drugih psihoaktivnih snovi, ter zmanjšanje števila prometnih nesreč, pri katerih so kot sekundarni dejavnik prisotni alkohol, prepovedane droge ali druge psihoaktivne snovi.

Na območju te uprave je delež alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč lani znašal 9,3 odstotka, kar je podoben delež kot leto prej.

Za zmanjšanje tovrstne prometno-varnostne problematike policisti vsem udeležencem cestnega prometa svetujejo, naj v primeru uživanja alkoholnih pijač, ne glede na zaužito količino, ne sedejo za volan. Tudi sicer pa naj hitrost vožnje prilagodijo stanju in razmeram na cesti, še posebej naj bodo pozorni na ranljive udeležence v cestnem prometu, predvsem pešce.

Pustne maske med vožnjo prepovedane

Voznike motornih vozil policisti opozarjajo, da med vožnjo v cestnem prometu ne smejo nositi pustnih mask. Zakon o pravilih cestnega prometa v 35. členu namreč predpisuje, da voznik med vožnjo ne sme uporabljati opreme ali naprav na način, ki bi zmanjševal njegovo slušno ali vidno zaznavanje ali zmožnost obvladovanja vozila. Med takšno opremo sodijo tudi maske, lasulje, kostumi in podobno.

Policisti ob tem pozivajo k doslednemu upoštevanju vseh ostalih cestno-prometnih predpisov ter spoštovanju vseh predpisanih ukrepov za preprečevanje širjenja nalezljive bolezni covid-19.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj