spot_img

34. Svečana trgatev najstarejše trte sveta

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

 

V Mariboru že 34. obrali grozdje najstarejše trte na svetu. Kljub omejitvam zaradi ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa se je pred Hišo Stare trte na Lentu odvil privlačen kulturno-etnografski program, v družbi gospodarja Stare trte, mariborskega župana Saše Arsenoviča, pisatelja Toneta Partljiča, ki mu je pripadla čast odrezati prvi grozd na trgatvi, in Neže Jarc, ki so jo na dogodku razglasili za novo Mariborsko vinsko kraljico.

Svečana trgatev Stare trte je zaključno dejanje vsakoletnega Festivala Stare trte in hkrati edinstven protokolarni dogodek v čast najstarejši trti sveta, na katerega Mestna občina Maribor praviloma povabi pomembne goste iz Slovenije in tujine. Stara trta je letos obrodila 61 kilogramov grozdja, kar je po oceni skrbnika Stare trte in mestnega viničarja Staneta Kocutarja povprečna letina, ki napoveduje novo obdobje zmanjševanja pridelka Stare trte.

Župan napoveduje celotno obnovo nabrežja reke Drave

Mariborski župan Aleksander Saša Arsenovič je na prireditvi povedal, da se »450-letni Stari trti obeta še lepša prihodnost s prenovo nabrežja reke Drave med Sodnim in Vodnim stolpom, z brvjo, ki bo povezala levi in desni breg reke, ter z nadgradnjo plovnosti na Dravi.« Dodal je, da je nastopil čas, da se mesto in okoliška regija, ki ju povezujeta Drava in vinogradniško zaledje, povežeta ter zasijeta v novi luči.

Župan MO Maribor, Saša Arsenovič

Prvi grozd odrezal Tone Partljič, nova Mariborska vinska kraljica postala Neža Jarc

Prvi grozd na svečani trgatvi Stare trte je odrezal Tone Partljič, priznani slovenski pisatelj, dramatik in politik, ki je v kratkem nagovoru izpostavil pridih podeželskega kot posebnost Maribora in jo označil za veliko prednost, zaradi katere so Maribor in Mariborčani tako pristni.

Vrhunec prireditve je bila razglasitev nove Mariborske vinske kraljice. Naziv je prejela 25-letna Neža Jarc iz priznane vinogradniške družine iz Svečine, kjer se z vinogradništvom in vinarstvom ukvarja že četrta generacija.

Neža Jarc, 12. Mariborska vinska kraljica, je v svojem prvem nagovoru po prejemu krone poudarila: »Še posebej me veseli, da sem postala Mariborska vinska kraljica v času, ko naše mesto pridobiva novo, lepšo podobo in postaja z vsakim dnem bolj živo. V vlogi Mariborske vinske kraljice se bom trudila, da bi bil nove podobe deležen tudi naš mestni hrib z mestnim vinogradom, s katerim bo Maribor zares postal vinska prestolnica Slovenije.«

Nova Mariborska vinska kraljica, Neža Jarc

 

 

- Oglas - spot_img

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas - spot_img

Zadnje novice

00:04:03

Čistilna naprava v občinski lasti

V občini Radenci so v prvem polletju realizirali nekaj več kot desetino zastavljenega proračuna za letošnje leto. Skoraj polovico...

VAŠ GLAS

Se boste cepili s tretjim odmerkom cepiva proti Covid-19?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img