Mariborska občina je vendarle dobila soglasje vlade za organizacijo Olimpijskega festivala evropske mladine 2023, a okleva s podpisom pogodbe z Evropskim olimpijskim komitejem. Finančna zagotovila vlade namreč niso zadostna.

Občina dobila soglasje vlade

Mariborska občina je vendarle dobila soglasje vlade za organizacijo poletnega Olimpijskega festivala evropske mladine (OFEM), ki naj bi ga v Mariboru v sodelovanju z Evropskim olimpijskim komitejem (EOC) gostili od 22. do 30. julija 2023. ​Kot je znano, je bil sprva edini kandidat za organizacijo dogodka Koper, ki pa se je, ko je vodenje občine prevzel sedanji župan Aleš Bržan, izvedbi OFEM odpovedal.

Organizacijo je zato Olimpijski komite Slovenije (OKS) ponudil Mariboru, mestne svetnike je k organizaciji pred natanko letom dni nagovarjal tudi predsednik OKS Bogdan Gabrovec. “Mesto z organizacijo ne prevzema praktično nobenega finančnega tveganja. Organizator namreč lahko pričakuje prihodke v višini 2,8 milijona evrov od prijavnin, 1,5 milijona evropskih sredstev, 300 tisoč evrov od Evropskega olimpijskega komiteja, 300 tisoč evrov od sponzorjev in milijon evrov od ministrstva za šport. Skupaj torej 5,6 milijona evrov,” je takrat navajal Gabrovec.

OEFM podpira tudi predsednik OKS, Bogdan Gabrovec.

Največji športni dogodek v zgodovini Slovenije

Olimpijski festival evropske mladine, na katerem nastopajo športniki med 15. in 18. letom starosti in ki po navedbah OKS predstavlja največji športni dogodek za mlade v Evropi, bo letos zaznamoval 30-letnico, prvega je namreč leta 1991 gostil Bruselj. Na festivalu pod okriljem EOC, ta ima svojo poletno in zimsko različico, nastopajo športniki iz 50 evropskih držav, ki se pomerijo v desetih športnih disciplinah, za številne pa pomeni odskočno desko za nastop na olimpijskih igrah. Slovenija je doslej OFEM gostila enkrat, leta 2003 je zimsko verzijo gostil Bled. V Maribor naj bi leta 2023 prišlo kar 3600 mladih športnikov, športnic in uradnih spremljevalcev.

IZJAVA: Tomaž Barada, predsednik Športne zveze Marbor

Neznanka so državna in evropska sredstva

A je finančna konstrukcija dogodka še zmeraj odprta, neznanka so tako evropska kot državna sredstva. “Vlada sicer napovedanega milijona res še ni zagotovila, zapisala je le, da bo denar za sofinanciranje investicij v javne športne objekte zagotovila v skladu s proračunskimi možnostmi, a sem prepričan, da bomo ta sredstva dobili. Ne sicer v denarju, ampak iz proračuna za obnovo športnih objektov, kjer bodo tekmovanja potekala, in študentskih domov, kjer bodo udeleženci bivali,” je povedal predsednik Športne zveze Maribor Tomaž Barada.

​Edini problem, ki ga vidi, in to skrbi tudi vlado, so evropska sredstva, opozarja Barada. “Vlada je želela zavezo, da bo ta denar zanesljivo prišel, a te ni mogoče dati, ker je treba zanj kandidirati na razpisu, ki pa še ni izšel. Erasmus je sicer doslej za organizacijo OFEM še vedno prispeval najmanj 1,5 milijona evrov, je pa res, da je danes situacija zaradi virusa drugačna kot v preteklosti,” izpostavlja Barada.​

IZJAVA: Tomaž Barada, predsednik Športne zveze Maribor 

OFEM je tudi projekt države

Prav finančne neznanke so tudi razlog, da mariborska občina še ni podpisala pogodbe z EOC. Kar je, kot pravi Barada, lahko dodaten problem: “Sam sicer nimam več strahu, da dogodka ne bi izpeljali, drži pa, da je seja EOC naslednji teden in do takrat bi bilo pogodbo treba podpisati.”

Problema se zaveda tudi podžupan dr. Samo Peter Medved: “Časa je res malo, a razumem župana, da pogodbe še ni podpisal, ker si preprosto resnično ne želi, da bi se še enkrat ponovil fiasko z univerzijado. Razumeti morate, da OFEM ni samo projekt Maribora, ampak tudi države in sodelovanje vlade pri tem smo do zdaj res pogrešali.”

Ena od prioritet za izpeljavo OEFM je dotrajana dvorana Tabor.

“Zadeve so se namreč premaknile šele z decembrskim obiskom premierja in našim obiskom pri ministrici za šolstvo in šport takoj po novem letu. Sklep vlade nam zdaj res odpira vrata k skupni organizaciji, vendar ocenjujemo, da finančna zagotovila vlade niso zadostna. Odprta vprašanja smo želeli rešiti ob načrtovanem januarskem obisku vlade v Mariboru, ki pa je zaradi epidemiološke slike zdaj prestavljen. Zato dokončnega odgovora glede podpisa pogodbe še ni”, je še dodal podžupan MO Maribor

Kot je še povedal Medved, želi Maribor denar za obnovo dvorane Tabor, tribune na nogometnem igrišču na območju Športnega parka Tabor, teniške dvorane in tribune v Ljudskem vrtu ter študentskih domov. “Maribor je sposoben in pripravljen festival organizirati, bi pa bilo prav, da tako država kot OKS odigrata svojo vlogo in mesta ne pustita spet na cedilu,” pa je poudaril župan Saša Arsenovič.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj