Kidričanom so dobri decembrski možje prinesli lepo darilo: država začenja gradnjo dolgo pričakovane obvoznice. Nova cesta bo služila predvsem razvoju gospodarskih dejavnosti, omogočila pa bo enostavnejši in lažji dostop do industrijske cone. Obvoznico in vzporedno spremljevalno prometno infra- strukturo bosta izgradila KI-TAK in MAP TRADE za 8,2 milijona evrov.

Postopek revizije po enem letu dobil epilog

Postopek javnega naročila, s katerim je republiška direkcija za infrastrukturo (DRSI) iskala izvajalca gradbenih del, se je razvlekel skozi celotno lansko leto. DRSI je razpis objavila januarja, spomladi so ponudniki predložili ponudbe, maja je DRSI odločila, da delo odda najugodnejšima ponudnikoma, slovenjebistriškemu podjetju MAP-TRADE in rogaškemu gradbeniku KIT-AK.

Trasa kidričevske obvoznice.

Z odločitvijo o izbiri se niso strinjali v konzorciju GP Krk in Trgograd, ki je bil s ceno drugi najugodnejši. Na Državno revizijsko komisiji (DKOM) so vložili pritožbo, s katero so tudi uspeli. V drugem krogu izbora je DRSI za izvajalca del izbrala pritožnika, torej GP Krk in Trgograd.

A tudi ta odločitev ni takoj stopila v veljavo, saj so se na DKOM v drugo pritožili v Cestnem podjetju Ptuj (CPP), ki je ponudbo za gradnjo obvoznice vložil skupaj s pomurskim gradbenim gigantom Pomgradom.

Obvoznica ključnega pomena iz več vidikov

Čimprejšnjega začetka gradnje pa si želijo tudi v lokalni skupnosti, saj se bodo po izgradnji obvoznice s cest na Kidričevem, Njivercah in Apačah umaknila težka tovorna vozila.
Gradbeno dovoljenje za prvo fazo gradnje mimo Taluma (do gramoznice z gumami) je pridobljeno, prav tako je zagotovoljen denar.

Razvoj gospodarske cone v Kidričevem sovpada z gradnjo obvoznice.

Obenem se projekta gradnje obvoznice, ki ga pelje DRSI, in poslovno obrtne cone v zaledju Strnišča, ki jo načrtuje občina, tesno dopolnjujeta. Nova cesta bo namreč napajala celotno kidričevsko industrijsko območje, tako obstoječe kot novo. Tudi za obrtno cono so evropska sredstva rezervirana, saj manjka le še nekaj dokumentacije, vključno z gradbenim dovoljenjem.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj